Българският министър на отбраната се срещна с делегация от Върховната рада на Украйна

Снимка: БГНЕС

Той потвърди ангажимента на страната ни за укрепване на сътрудничеството с Украйна

В рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София, министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна днес, 25 май, с парламентарна делегация от Върховната рада на Украйна.

По време на разговорите министър Запрянов потвърди ангажимента на страната ни за укрепване на сътрудничеството с Украйна и за продължаване на подкрепата на страната да защитава правото си на свобода и независимост, самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност и да се развива като суверенна нация. „Последователната и твърда подкрепа на Република България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, остава непроменена“, заяви министърът на отбраната. Той подчерта, че бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО и българската помощ ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. „България остава изцяло ангажирана да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна и този процес ще продължи на основа на приетите от Народното събрание решения“, заяви министър Запрянов.

В срещата участваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев.

От 25 до 27 май 2024 г. България е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации участват в този форум. Участниците обсъждат ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//