Фирми са били селектирани без ясни критерии за ремонта на „Граф Игнатиево“

Снимка: Ministry of Defence

От 6 до 8 месеца може да закъснее изпълнението на дейностите по проектите за авиобаза „Граф Игнатиево“

„Фирми са били селектирани без ясни критерии за извършване на дейности по инфраструктурата на „Граф Игнатиево“ за приемане на самолети Ф-16“. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов по време на пресконференция, днес, 8 юли. Той уточни, че не е открита документация, която да показва, че изборът на фирми е извършван след преглед на пазара и на техните опит, възможности и способности.

Не е установено и защо стойностите на проектите са такива, каквито са определени. Остойностяването е било възложено на Военновъздушните сили и според министър Панайотов те са го изготвили по най-добрия възможен за тях начин. Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ на министерството обаче не е изпълнила задълженията си по проверка на това дали то отговаря на действителността и на обективни критерии. 

Министър Панайотов допълни, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите. Всички договори са били авансово разплатени, като общата сума по тях е над 184 млн. лв. Само по 15 от 44-те контракта разплащането не е било сто процента авансово. Според план-графика за изпълнението им към момента трябва да се извършват строителни дейности, което се случва само по три от контрактите, а останалите са на ниво идеен проект. 

„Някой, по неизвестни причини, е решил, че разходите по изграждане на пистата за кацане и излитане в авиобаза „Граф Игнатиево“ ще бъдат поети от НАТО – без проведени разговори или преговори“, заяви той и уточни, че това няма да се случи. „В момента извършваме работа по осигуряване на 53 млн. лв. за изграждане на пистата, тези пари не са били заложени в първоначалния проект“, каза още министърът на отбраната. Според думите му ще има забавяне на дейностите по изпълнение на проектите с 6 до 8 месеца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK