Столтенберг поиска повече отговорна помощ за Украйна

Снимка: БГНЕС

Това той каза по време на пролетната сесия на Алианса в София

Има забавяне на 60 милиарда помощи за Украйна. През последните месеци страните от НАТО не са предоставили на Украйна това, което е обещано. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пролетната сесия на Алианса, която се провежда в София. 

В САЩ се договарят 6 месеца, ЕС не са предоставили необходимите количества. Затова и предлагаме да се договорим за по-голяма роля в помощта за Украйна. Съюзниците ни работят по това предложение. Необходима е по-добра организация, смята генералният секретар на НАТО.

Според Йенс Столтенберг е нужна "по-силна организация и по-силна роля на НАТО, включително и многогодишен план за помощ. Разчитам на вашата помощ, защото от това се нуждае Украйна."

В уводните си думи Столтенберг припомни, че основната цел на НАТО е мирът, но в момента "имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова". Нужно е срещу тези заплахи към тези страни да се направи много повече, подчерта генералният секретар на НАТО. Той открои, че все пак в последното десетилетие НАТО се адаптира и променя, като се очаква вече 2/3 от съюзниците да изразходват 3 % от БВП.

Видяхме атаката в Харков през уикенда.Това е още един пример за бруталността на тази война. Русия продължава да напада, да навлиза в суверенна държава. 99% от помощите са предоставени от НАТО - това даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира. Да си спомним, че прогнозите бяха, че Русия ще контролира Киев за три дни и след седмици цяла Украйна. Това не се случи", отбеляза генералният секретар на НАТО.

Според него на сигурността не може да се гледа регионално, а гледната точка трябва да бъде глобална.

Той посочва, че третата важна тема към момента е партньорите на НАТО от азиатско-тихоокеанския регион.

"Помнете кой подкрепи войната на Русия в Украйна. Най-важните доставчици са държавите в Азия. Китай работи в режим на военна икономика. Китай доставя 90% от микроикономиката за Русия, чрез тези доставки Русия строи военни самолети и кораби. Без тази помощ от страна на Китай Русия не би могла да води войната по същия начин срещу Украйна. Другият доставчик е Иран, с пратките на дронове, както и от Северна Корея, като в замяна Русия споделя технологии. Това виждаме в Украйна - виждаме колко важна е Азия."

Живеем в по-опасен свят, в който се води пълномащабна война в Европа и в Близкия Изток. Необходимо е съюзниците в НАТО да бъдат по-сплотени. Не можем да знаем със сигурност каква ще е следващата криза, следващата опасност", заключи Йенс Столтенберг, като допълни, че независимо от всичко НАТО ще успее да запази сигурността на своите членове. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//