Биткойн става официална валута в Централноафриканската република

Снимка: Pixabay

Централноафриканската република е една от най-бедните страни в света, но е богата на диаманти, злато и уран

Централноафриканската република (ЦАР) одобри биткойн като законно платежно средство - едва втората държава, която прави това след Ел Салвадор миналта година.

Централноафриканската република е една от най-бедните страни в света, но е богата на диаманти, злато и уран.

От десетилетия тя е разтърсвана от конфликти и е близък руски съюзник, като наемници от "Вагнер груп" помагат в борбата с бунтовническите сили.

Законодателите гласуваха единодушно за приемането на биткойн като законно платежно средство, се казва в изявление на председателството на ЦАР.

Този ход поставя ЦАР "на картата на най-смелите и далновидни държави в света", се казва в него.

Ел Салвадор стана първата държава, която прие Биткойн като официална валута през септември 2021 г. - ход, критикуван от много икономисти, включително от Международния валутен фонд, който заяви, че той увеличава риска от финансова нестабилност.

Други изразиха опасения, че криптовалути като Биткойн могат да улеснят престъпниците при изпирането на пари и че те са вредни за околната среда, тъй като за генерирането им се използва много електроенергия.

За използването на която и да е криптовалута е необходим интернет, но през 2019 г. само 4% от хората в ЦАР са имали достъп до мрежата, според уебсайта WorldData.

Понастоящем страната използва подкрепяния от Франция CFA франк като своя валута, заедно с повечето други бивши френски колонии в Африка.

Някои виждат в приемането на Биткойн опит за подкопаване на CFA, на фона на съревнованието за влияние върху богатата на ресурси страна между Русия и Франция.

"Контекстът, като се има предвид системната корупция и руският партньор, който е изправен пред международни санкции, наистина насърчава подозренията", заяви френският анализатор Тиери Виркулон пред информационна агенция АФП.

В столицата Банги реакциите бяха смесени.

Икономистът Ян Даворо заяви пред BBC Afrique, че това ще улесни живота, тъй като транзакциите могат да се извършват със смартфони и е лесно да се инвестира в биткойн с всяка друга валута.

"Бизнесмените вече няма да се налага да ходят с куфари с CFA франкове, които ще трябва да се конвертират в долари или друга валута, за да правят покупки в чужбина", каза той.

Той също така твърди, че CFA не се използва "в полза на Африка". В няколко държави се чуват все повече призиви за отпадане на валутата от страна на тези, които я смятат за реликва от колониалната епоха, позволяваща на Франция да продължи да упражнява икономически контрол.

Компютърният учен Сидни Тикая обаче заяви, че според него приемането на криптовалутата е "преждевременно" и "безотговорно".

"Достъпът до интернет в страната все още е слабо развит, докато биткойнът зависи изцяло от интернет", каза той и добави, че ЦАР има по-належащи проблеми като сигурността, образованието и достъпа до питейна вода.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK