Украйна изтегля американските танкове Abrams M1A1 от фронтовата линия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Една от причините е използването на безпилотни летателни апарати

Украйна изтегля американските танкове Abrams M1A1 от фронтовата линия. Една от причините е използването на безпилотни летателни апарати от руските окупатори.

Според Асошиейтед прес, позовавайки се на два военни източника, през януари 2023 г. ВСУ са получили от САЩ 31 танка Abrams. Те са били използвани за пробиване на отбраната на вражеската армия.

През това време обаче бойното поле се променило значително - навсякъде започнали активно да се използват разузнавателни и ударни безпилотни летателни апарати.

Това от своя страна затрудни защитата на танковете от страна на Украйна. По данни на агенцията пет от общо 31 танка вече са загубени.

Според високопоставен служител в областта на отбраната, разпространението на безпилотни летателни апарати на бойното поле означава, че "вече няма открита територия, през която можеш просто да минеш, без да се страхуваш, че ще те видят". Ето защо това военно оборудване е преместено извън фронтовата линия.

"Ще работим с нашите украински партньори и с други партньори на място, за да им помогнем да обмислят как това може да се използва в тази променена среда, където всичко се вижда веднага", заяви адмирал Кристофър Грейди, заместник-председател на Обединения комитет на началник-щабовете.

Трети американски военен служител потвърди този ход при условие на анонимност.

"Ако се замислите за това как се развива битката, масовата броня в среда с вездесъщи безпилотни летателни системи може да бъде изложена на риск", обясни Грейди, като отбеляза, че танковете все още са важни.

Напълно възможно е Украйна да се наложи да отстъпи временно в някои части на фронтовата линия. Това мнение изрази майорът от запаса, ветеран от руско-украинската война Олексий Хетман.

"Ще успеем ли да си върнем териториите, които сега губим? Вижте, това настъпление с големи загуби за руснаците не е дори с километри, а с десетки, стотици метри. Така че не мисля, че трябва да смятаме това за нещо значимо.

Да, това е почти позиционна война, но руснаците са концентрирали там почти всичко, което са имали. И се готвят да го укрепят още повече", подчерта той.

Напоследък украинските военни, чуждестранните партньори на Украйна, специалисти и независими експерти предупреждават, че руските окупационни войски събират сили за настъпление в определени части на фронта. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//