От януари ваксинират безплатно срещу пневмококи

Снимка: МЗ

Ваксинациите са за лица над 65 години

От януари 2024 г. стартира приложението на безплатна пневмококова конюгантна ваксина за лица на и над 65 г. Тя се осигурява по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции.

Това стана ясно на брифинг в Министерството на здравеопазването, посветен на ваксинопрофилактиката. „Пневмококовите инфекции са сред основните причини за заболяемост и смъртност в света при лицата на и над 65 г. Най-голямо е въздействието им при възрастните, при които пневмококовата пневмония е най-честата изява на пневмококова болест“, обясни д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Надзор на заразните болести“ в Министерството на здравеопазването.

Целта през следващата година е да се постигне 5% обхват на целевата група, което означава 74 109 имунизирани лица. „Ваксината се поставя веднъж в живота и е еднодозова“, уточни д-р Пармакова и допълни, че имунизацията ще се прилага от общопрактикуващите лекари, които трябва да заявят количеството ваксини, което да им бъде доставено.

Междувременно и в момента продължава имунизацията срещу грип на лицата на и над 65 г., отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Тази година бяха осигурени 308 000 дози ваксини. Към момента са направени около 270 000 или 88% от всички. Една от корекциите, които направихме беше да дадем възможност на тези, които искат да се имунизират, да го направят до февруари“, посочи доц. Кунчев.

Той изтъкна, че заболяемостта от грип постепенно ще нараства, но заради празничните дни много случаи няма да бъдат регистрирани. „Към 10 януари ще имаме по-реална представа дали очакванията ни епидемията да е в края на януари и първите една-две седмици на февруари, ще се оправдаят“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев изтъкна, че имунизационният статус на населението в България по отношение на коклюша е сравнително добър, но би могъл да се подобри още повече, така че да ни гарантира, че дори при внасяне на случаи от други държави, те няма да прераснат в епидемия. „Мен много повече ме е страх от морбили, отколкото от коклюш. По-страшно е. Има за съжаление вече и първата жертва на морбили. Починало е малко дете в Румъния. Морбили е най-заразното от заразните заболявания“, посочи той.

Директорът на Дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“ Илия Тасев увери, че изпълнението на задължителния имунизационен календар за първото тримесечие на 2024 г. е обезпечено. „Всички необходими ваксини са налични в МЗ, РЗИ и лечебните заведения“, посочи той.

На брифинга бяха представени и новите инициативи на Министерството на здравеопазването – провеждането на уебинари с лекари „На разговор за ваксините“, както и „Добра имунизационна практика“, която събира опита на медицинските специалисти при прилагането на ваксини.

Припомняме, че пълна и достоверна информация за ваксините е налична на специализирания сайт за имунизациите в България – „Плюс Мен“.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK