Янаки Стоилов: Прокуратурата е неефективна, когато разследва по високите етажи

Снимка: БГНЕС

По думите му е трудно да се постигне върховенство на правото и няма как да се случи изведнъж

Проблемът в прокуратурата е, че не е ефективна, когато се води разследване по високите етажи на властта и не се стига до съдебен резултат. Това коментира конституционния съдия Янаки Стоилов пред Нова телевизия.

По думите му е трудно да се постигне върховенство на правото и няма как да се случи изведнъж. Това зависило от Конституцията, от законите.

По отношение на гласуването на второ четене на механизма за контрол над главния прокурор, Янаки Стоилов очаква да види как проектозаконът ще бъде приет и дали ще има оспорване по него, преди да стигне до Конституционния съд.

Ясно е, че е имало опити за договаряне на съдебната власт с цел тя да не бъде променяна, смята Стоилов. Според него ВСС трябва да се задейства, особено след като има едни хора, които са действали общо заради общи интереси, а сега са едни срещу други. Дали обаче Висшия съдебен съвет може да изпълнява обективно своята роля, чуди се Стоилов. Той е убеден и че делата на трупчета е можело да бъдат решени още преди много години.

Конституционният съдия коментира и поискания имунитет на депутата Делян Добрев от ГЕРБ. Еднакво грешни са и двете крайности в подобен случай- народният представител да си даде имунитета доброволно или пък да има отпор, смята Стоилов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK