Държавата бави пари за ремонт на улици в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Нощното асфалтиране продължава, а ремонт на велоалеите предстои

Община Благоевград си чака парите от държавата, за да започне ремонт на улици в центъра.

Това обяви кметът методи Байкушев на пресконференция.

Той уточни, че според МРРБ средствата се бавят не заради политическата обстановка, а заради многото заявления, подадени до министерството с искане да бъдат отпуснати суми.

Става дума за улиците над Камерната опера, чийто поетапен ремонт трябваше да започне преди месец.

Парите не дойдоха през април, както бе обещано, каза Байкушев, който в началото на годината подписа няколко договора с регионалното министерство за инфраструктурни проекти.

От МРРБ ни уведомяват, че всеки момент ще получим пари за улиците около джамията. За две от тях ще дойдат всеки момент, за другите ще трябва да почакаме. Имайте предвид, че такава мащабна програма до сега не е имало. Подали сме документи за много улици. Говорим за гигантска документация, обществени поръчки. Правим всичко възможно, работим на максимални обороти, каза кметът.

Кметът обяви също така, че има уверението от ВиК – Благоевград, че в плановете им е включена подмяната на водопровода на три улици около градската градина – а именно „Христо Татарчев“, „Братя Миладинови“ и „Мара Бунева“, които освен чист водопровод, ще имат и изяло нов асфалт.

Колко е ефективно асфалтирането в нощните часове, попитаха граждани, а кметът отговори:

Мисля, че резултатът се вижда от хората. Това, което правим е текущ ремонт. Не правим реконструкция. Правим текущ ремонт и поддръжка. Улиците са в много тежко състояние. По инвестиционната програма ще правим цялостна реконструкция с ВиК, асфалт и тротоари. Мисля, че качеството на асфалтираните кръпки е доста добро. Мисля, че в момента се работи доста добре. Не плащаме по-висока цена за нощните ремонти. Тя е за квадратен метър е 54 лв. Предишната е била за 45, но сключена назад във времето. За да направим целия град както трябва, ни трябват 10 млн. лв., затова сега имаме само 1,5 млн. лв. и работим по приоритети в момента. Според мен е важно да се приоритизира там, където живеят най-много хора.

Относно реконструкцията на кръговите кръстовища, Байкушев заяви:

Проведох няколко срещи с пътни инженери, обсъдихме възможностите. Все още нямам задоволителен отговор. Единият вариант е изнасяне на пешеходните пътеки извън кръговите, но сега се създава конфликт заради спирките. Не може просто да се промени маркировката. Необходимо е да се мисли за регулиране на движението с пешеходен светофар. Обсъждаме всякакви възможности.

Предвижда се при наличие на пари и реконструкция на булевардите „Кирил и Методий“ и „Васил Левски“, които ще имат съвсем различна организация.

„Очакваме МРРБ да ни финансират за проектирането, да има модерни веоалеи, да ограничим ширината на шосето до степен, която е необходима. Трябват повече пешеходни и зелени зони – трябва да изтласкаме нуждата от ходене с коли“, завърши Байкушев.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//