МЗ: Промените в Наредбата за медицинска експертиза влизат в МС след анализ

Снимка: МЗ

Ще бъдат оценявани предложенията, получени в хода на общественото обсъждане

Промените в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ) ще бъдат внесени за обсъждане в МС след анализ на предложенията, постъпили по време на обществените консултации. Това съобщиха от пресцентъра на Здравното министерство, пише Нова тв. 

Процедурите по приемане на промени в наредбата изискват да бъде обсъдено всяко постъпило предложение, постъпило до 11 декември 2022 г. На 22 декември миналата година се състоя заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по проекта на нормативния акт, в рамките на което също бяха изразени различни становища по текстовете. Предложените промени от МЗ са обсъдени и на Националния съвет за хората с увреждания. 

В периода на обществените консултации са постъпили предложения и бележки, повечето от които касаят заболяванията в Приложение № 1 към Наредбата. По тази причина трябва да бъдат изискани становищата от съставите към НЕЛК, както и на Експертните съвети по съответните медицински специалности. Този процес в момента е в ход и от Здравното ведомство очакват всички нужни становища да бъдат получени до края на януари.

От МЗ уточняват, че във връзка с внесен проект за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, с който се правят идентични промени и в Закона за здравето, с писмо до НС, министерството е изразило подкрепа за нормативни промени, регламентиращи правото на лицата да ползват подкрепа и права и след изтичане на срока на експертното им решение. Това ще бъде възможно, ако те са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно определения срок, но не са били преосвидетелствани своевременно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK