С шествие на училищата и тържествен концерт започна празничният 24 май в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Кметът Методи Байкушев: Възродени сме, възродени ще бъдем, ако дадем път на младостта

Благоевград започна честванията по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука просвета и култура и на славянската писменост и празника на града от Национална хуманитарна гимназия, която през годините е непрекъсващ извор за развитието на просветното дело в региона и чийто патрон са двамата просветители.

Точно в 10:00 часа в двора на училището бе открита тържествена церемония по изпращане на абитуриентите от Випуск 2024. В присъствието на директора на гимназията Светлана Солачка, кмета на община Благоевград Методи Байкушев, учители, родители и приятели над 130 зрелостници чуха за последен път училищния звънец и се сбогуваха с любимото училище.

Програмата продължи пред сградата на учебното заведение, където в знак на почит се състоя ритуал по полагане на цветя пред паметниците на Кузман Шапкарев и на св. св. Кирил и Методий. В протокола участие взеха кметът на община Благоевград Методи Байкушев, учители и ученици, граждани и общественици, съобщават от пресцентъра на администрацията.

Под тържествените звуци на Биг Бенд - Благоевград учениците от Национална хуманитарна гимназия, V СУ "Георги Измирлиев" и II ОУ "Димитър Благоев", заедно със своите учители, родители и директори се отправиха в празнично шествие към площад „Македония“.

По същото време пред съдебната палата в Благоевград се събраха деца и преподаватели от ЦЛТРДБ, СУИЧЕ "Св. Климент Охридски", III ОУ "Димитър Талев", IV ОУ "Димчо Дебелянов", СУ "Иван Вазов", VІІ СУ „Кузман Шапкарев”, VIII СУ "Арсени Костенцев", IX ОУ „Пейо Яворов“ и XI ОУ „Христо Ботев“, които образуваха втори лъч на шествието, съпровождано от музикалните изпълнения на Младежкия духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Двата лъча от над 1000 души се обединиха пред голямата сцена в центъра на града, където се състоя празничен концерт на културни и образователни институции. Събитието бе открито от кмета на община Благоевград Методи Байкушев, който поздрави присъстващите за Деня на светите братя и празника на Благоевград.

„Честит празник! Възродени сме, възродени ще бъдем, ако дадем път на младостта. Децата са бъдещето на нашата държава. Голямата ни задача е да им позволим да направят своите избори, дори и своите грешки, нека ние не взимаме решенията вместо тях, нека те го направят сами. Ние трябва да създадем среда, в която да се развиват, да се чувстват обичани и свободни, за да изведат България на нов път“, каза кметът Байкушев.

В празничната програма се включиха децата на Благоевград с изпълнения на танцови и музикални прояви, и рецитал на стихове.

Участваха школите към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград: ФГ "Веселина", ФГ "Бисери", школа по гайда, школа за автентичен фолклор "Маруша", ДЮФА "Пиринска китка", ФТА "Пиринче", участие взеха и ФГ "Надежда", Вокално студио "Да диез", СКСТ "Силвана денс", Балетна школа "Релеве", Музикално училище "Престо", Денс студио "Дежа Ву", Танцово училище "Арт енд Денс", КСТ "Импулс", ТФ "Астра".

Събитията за празника продължават на голямата сцена на пл. „Македония“, където тази вечер от 20:00 ч. започва празничен концерт с участието на група „Молец“, фолклорен дует Бисера и Лидия и Музикално училище „Престо“. Утре от 19:30 ч. жителите и гостите на Благоевград ще имат възможност да се насладят на фолклорен спектакъл, изпълнен от Ансамбъл „Пирин“ и класическите изпълнения на Камерна опера.

Община Благоевград Ви кани да се присъедините към празненствата! Честит празник!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//