Изпратиха документите за новия мост при Покровник за предварителен контрол

Снимка: Infomreja.bg

Новият мост ще бъде изграден на мястото на съществуващото аварирало съоръжение

Обещанието е спазено! В АОП за предварителен контрол са изпратени документи за изграждането на нов мост над р. Струма в Покровник.

Областно пътно управление – Благоевград изпрати на 19 май в Агенцията по обществени поръчки за предварителен контрол данни – прогнозна стойност, предмет, източник на финансиране, във връзка с предстоящо обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство /инженеринг/ на нов мост над река Струма на път III-1006 Благоевград - Покровник.

Съобразно процедурата и изискванията на Закона за обществените поръчки и правилника за прилагането му задължителният контрол се извършва в рамките на три работни дни. Очаква се обществената поръчка да бъде обявена през следващата седмица.

Новият мост ще бъде изграден на мястото на съществуващото аварирало съоръжение.

Срокът за изпълнение на поръчката е 390 календарни дни, от които 90 календарни дни са за изготвяне и предаване на технически проект и 300 календарни дни за разрушаване на съществуващото и изграждане на ново съоръжение.

Прогнозната стойност на поръчката е 7 257 600 лв. без ДДС. За финансиране на съоръжението АПИ кандидатства в началото на февруари т. г. пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Мостът над река Струма на третокласния път III-1006 Благоевград – Покровник е в аварийно състояние. От обилните валежи в средата на декември м. г. и придошлите води на р. Струма са подкопани устоите на моста. Поради това е забранено движението по него. Трафикът преминава по обходен маршрут: по път III-106 Благоевград – Зелендол – път III-1061 Зелендол – Покровник – път III-1006 Благоевград – Покровник.

Припомяме, че преди седмица жители на 5 благоевградски села блокираха АМ „Струма“ при село Зелен дол заради недоволството им от 6-месечното забавяне и неизграждане на моста.

На протестът присъства кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на ОбС – Радослав Тасков, началникът на Областното пътно управление – Иван Кунев, и областният управител – Валери Сарандев.

Другата седмица ще бъде обявена обществената поръчка в сайта на АПИ. След като бъде обявена поръката, ще се проведе процедура по избор на изпълнител, а след като тя приключи до август ще има избрана фирма, която да започне да действа по самото изграждане. Обществената поръка е инженеринг със строителството. Фирмата ще изпълнява и предпроектни проучвателни дейности и ще изготви проект и ще изгради ново съоръжение, каза Иван Кунев.

Той обяви, че всички процедури, ако няма обжалване на обществената поръчка, са в срок от 390 дни.

Поемам ангажимент мостът да стане по-рано, но това е допустимият законов срок, защото все пак се работи в коритото на реката. Това е максимално най-дългият срок, който сме дали, допълни Кунев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa