Акция "Дрога" в цялата страна: Полицаите буквално изземат килограми

Снимки: МВР

Тя се провежда на територията на цялата страна

Специализираната полицейска операция за противодействие на наркоразпространението, отглеждането и производството на дрога е разпоредена от главния секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Тя се провежда на територията на цялата страна от 20 юли и ще продължи до 25 юли под наблюдението на прокуратурата, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

До момента в рамките на полицейските действия са иззети 4.5 кг амфетамин, 3.2 кг марихуана, 32 кг канабис и 100 кг стръка канабисови растения, 1000 таблетки екстази, метамфетамин, хероин, кокаин и дизайнерска дрога, 4.5 л течност, по първоначални данни - прекурсори, разкрита е и наркооранжерия в Перник. Задържани са общо 62 лица, образувани са 44 досъдебни производства. Голяма част от специализираните полицейски операции – общо на етапа 169, са проведени в райони на учебни заведения и детски градини. Извършени са проверки на 618 души, 364 училищни района, инспектирани са 395 наркосборища, питейни и увеселителни заведения.

Две оранжерии за отглеждане на канабис са разкрити на територията на с. Долна Диканя при проверката на имот, собственост на 53-годишен. За растенията, достигнали височина до 2 метра, имало осигурено капково напояване. Процесуално-следствените действия продължават и в момента.

В резултат на предварително разследване, в момент на сделка в района на столичния парк „Княжеска градина“, криминалистите задържат продавача - 32-годишен рецидивист и двама негови клиенти. Иззети са 6 плика с марихуана. Следва претърсване в жилището, обитавано от мъжа, където е открита и електронна везна. По случая е образувано досъдебно производство. Разследващи от СДВР продължава работа и по досъдебно производство, в рамките на което е извършено претърсване в жилище на 45-годишна жена в ж.к. „Надежда“. Там са намерени и иззети пликове и кутии, съдържащи марихуана, амфетамини и таблетки екстази, с общо тегло 4.5 кг.

В ареста на Пето РУ-Бургас е задържан 35-годишен местен жител. В хода на проведено разследване са предприети процесуално-следствени действия в дома му, откъдето са иззети общо 300 г канабис – част от тях в 4 плика, и 5 глави от съцветия на същата дрога. Срещу него е образувано бързо производство.

При извършено претърсване на адрес в Созопол, обитаван от 24-годишен столичанин, криминалистите откриват на различни места в стаята 29 плика  с общо 50 г кокаин, друг плик, съдържащ бяло кристалообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин – 50 г, 2 торби и кутия с различни по цвят, форма и щампи над 700 таблетки екстази, лъжица със следи от кокан и електронна везна. 

Иззети са общо 8 750 лв. – в банкноти с различен номинал. Срещу мъжа е образувано бързо производство.

В хода на специализирана операция на територията на Монтана в района на бензиностанция е спрян за проверка 40-годишен врачанин, шофирал лек автомобил. В текстилна чанта в превозното средство полицаите намират 83 г марихуана, а тестът за наркотици на водача дал положителна проба на кокаин и амфетамин. Мъжът отказал да даде кръвна проба за медицинско изследване. При извършено претърсване  на обитавани от него адреси – във Враца и с. Руска бяла, са намерени и иззети половин килограм от същата дрога. Мъжът е задържан, а по случая - образувано досъдебно производство.

В рамките на извършена проверка в имот в местността Баш колиба в землището на Асеновград, местните полицаи попадат на нива, засята с общо 13 растения от рода на конопа, достигнали различен стадий на развитие. Установен и  задържан е собственика - 63-годишен рецидивист.

Успешната спецоперация за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, е резултат от предварителна оперативна работа.

В хода на акцията, реализирана на 19 юли, полицаи от Първо РУ – СДВР задържали мъж, у когото намерили полиетиленова сгъвка с тревиста маса. При продължилите действия, малко по-късно, в момент на сделка с наркотици, криминалистите арестували 31-годишния продавач – криминално проявен и осъждан, и други двама негови клиенти. Последвали процесуално-следствени действия, при които са намерени и иззети общо 7 различни по големина пликове, съдържащи марихуана.

След доклад на събраните материали по случая в Софийската градска прокуратура 31-годишният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Останалите трима са разпитани като свидетели и освободени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK