Пещерата "Дяволското гърло" край Триград е напълно възстановена от щетите след бедствието в началото на месец декември м.г. Това съобщи Владимир Солаков, председател на туристическо сдружение "Орфей".

Солаков разказва, че при наводнението пещерата е била почти изцяло потопена.Запушен бе сифонът, вследствие на което цялата зала се бе напълнила с вода, пясък и боклуци. Пометени бяха парапети, електрическа инсталация, прожектори, туристическите площадки, пътеките, през които се минава, обясни Владимир Солаков.

След като отстрани щетите, организацията, която стопанисва пещерата, е решила да подпомогне развитието на туризма в село Триград и региона чрез изграждане на няколко метрова и единствена по рода си статуя на митичния тракийски жрец Орфей, който приспива с вълшебната си музика Пазителя на подземното царство -триглавото куче Цербер.

Статуята ще бъде изградена на висок връх над село Триград, за да напомня на поколенията, че именно в България, в село Триград, Орфей е слязъл в подземното царство, за да върне Евридика, в света на живите. /news.bg/