Нинова: Искаме до края на парламента да се случат три важни неща

Снимка: БСП

Пенсионерите, кметовете, всеки български дом...

„БСП искаме да се решат 3 важни въпроса за хората, докато този Парламент приключи работа: Първият касае 2.5 милиона пенсионери и те чакат новина. Вторият касае 265 кметове. А третият – всеки български дом. Днес внесохме предложенията си, уважиха ги и те ще се гледат в зала още този петък“.

Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Nova news днес.

Тя уточни, че важният за пенсионерите въпрос с великденските добавки ще се гледат днес, на извънредна бюджетна комисия, която ще разгледа предложението на БСП за 100 лв. великденска добавка за всички пенсионери на минималната пенсия и 50 лева на всички останали. „В петък това ще е първа точка в дневния ред на Парламента в зала  – ще има окончателно решение и пенсионерите ще знаят дали ще имат тези добавки“, заяви лидерът на социалистите.

На второ място, БСП настоява да бъдат изслушани двамата нови министри – на финансите и на регионалното развитие по един въпрос: какво се случва с общинските проекти. „Всички кметове са настръхнали, никой няма яснота какво ще стане оттук нататък. За нас това е изключително важен въпрос и сме удовлетворени, че той също беше включено в програмата за работа на Народното събрание“, подчерта Корнелия Нинова.

Тя бе категорична: „Третото, което не търпи отлагане и трябва да се реши до края на този парламент е да се отложи либерализацията на пазара за битовите потребители. От 1 юли е прието да влезе либерализацията, което означава с 20 % поскъпване на тока. Ние сме против това – и без него неравенствата, бедността и дялът на работещите бедни растат, не може домакинствата да се натоварят с още 20 % върху сметките си“, добави лидерът на БСП, като подчерта, че това са новини, които хората очакват.

Корнелия Нинова посочи, че при прогнозите за поскъпване на тока с 20 % БСП се позовава на всичко, което експертите са представили аргументирано с разчети, социалистите са поставили този въпрос далеч преди да стане ясно, че ще има избори.  

За великденските добавки: „100 лв. за минимална пенсия и  50 лв. на всички останали струва 129 милиона лева на бюджета. Ние сме проверили, както винаги когато правим предложения казваме откъде да се вземат парите, на пазата на разчети – в НОИ има резерв от 50 милиона лева, останалите до 129 милиона могат да се направят с трансфер от държавния бюджет към бюджета на НОИ“, посочи лидерът на БСП.

Тя бе категорична, че предложението не е предизборно, тъй като БСП е доказала с действията си, че и в управление, и в опозиция, независимо дали има избори или не – прави това, когато е в управление осигурява тези пари, когато е в опозиция – винаги го е предлага. Нинова добави, че за БСП това е най-справедливо като предложение, не на всички пенсионери по равно, а на най-бедните по 100, на останалите по 50.

„Ето, това е паралелна държава - е отговорът на въпроса какво се случва. Задкулисие, паралелна държава, корупция до най-високите етажи на властта, използване на институциите като бухалка и средство за лично забогатяване. Загнило отвсякъде – отдолу до най-високо равнище“, определи случващото се в държавата лидерът на българските социалисти.

По думите на Нинова няма невинни в разразилия се скандал в МВР. Тя обаче раздели отговора си на две:

„Чисто юридически ще кажа, че трябва да се развие делото, да се видят доказателствата, да се стигне до обвинителен акт, съдебен процес и т.н. Но политически – това е дълбоко възмутително, недопустимо и невъзможно тези хора да останат в политиката. Шокираща е реакцията на ПП – защото от борци срещу корупцията, за което бяха създадени от президента Радев, изведнъж се оказаха част от всичко това“, коментира Корнелия Нинова.

„Борисов днес прави едно изказване – „мерят си пачките“. Той говори за неговите в спалнята спрямо тези, сега, които видяхме на кадрите. Цялото това ние го определяме като паралелна държава, модел на управление, въведен още от Борисов. Срещу което БСП останахме единствените неучастващи, невлезли в сглобки, въпреки всичко, изсипало се на главите ни, изтърпяли сме го и ще продължим“, категорична бе лидерът на БСП.

По думите й оставки трябва да има и за двамата - и за Живко Коцев, и за Калин Стоянов, защото тази ситуация излъчва несигурност и нестабилност. „Хората разчитат на МВР да имат сигурност, да пазят домовете им, колите им – как да разчитат, като гледат всичко това, как да имат доверие в тази система? Системата е прогнила и тези хора, които са на първа линия в последните дни, са олицетворение на тази нестабилност и несигурност“, добави в коментара си Нинова.

Лидерът на социалистите подчерта: „Най-добре и двете страни да отстъпят. А и в предизборна ситуация очевидно е, че това МВР не може да бъде обективно и да проведе честни избори“.

БСП не вярва на Главчев, стана ясно от категоричния й отговор. „Г-н Главчев е ярък представител на ГЕРБ, това означава все едно Борисов да прави изборите. Имаме печален опит как те правят избори, така че имаме съмнения по отношение на честността на изборите и призоваваме всички партии, граждански организации, външни фактори да се противопоставим на евентуални манипулации и кой с каквото може да направим така, че да допринесем за гарантирането на честни избори“, призова Нинова.

Тя определи последния призив на Денков като безсмислен: „Нямаме намерение сега да отваряме Изборния кодекс, по сега действащите правила има машини. Така че по-скоро трябва да се съсредоточат по техническата организация, как да работят и да осигурят на хората право на избор – дали на машини или на хартия“, посочи лидерът на БСП.

В коментара си тя добави още: За нас – през машините се правят манипулации. Неслучайно поискахме, след множество изнесени данни, и тук, в Парламента имаше създадена комисия за проверка на машинния вот. За съжаление – тази комисия не проработи, тя имаше едно-две заседания и спря. Не бива в този момент Изборният кодекс да бъде отворен отново и да се започнат промени в последния момент“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП бе категорична: „Убедена съм – ние ще повишим резултата. И отново казвам - основният ни аргумент е, че единствени през тези години останахме настрана, чисти от задкулисие, корупционни сделки, договорки, сглобки, пиене на кафета и т.н. Чисти пред избирателите. Докато управлявахме - всичко, което казахме преди изборите, изпълнихме след изборите: 20 милиарда лева социална програма в най-голямата криза и война. Първо място по индустриално производство в Европа – нещо нечувано дотогава за България, факт по време на управление на БСП в икономиката. Доказали сме с действията си, че когато управляваме - изпълняваме, когато сме в опозиция - категорично продължаваме битката си срещу задкулисието и паралелната държава, които са най-големи бич за България“, заяви Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK