Рибарски оборва Радев: Политиката на "Булгаргаз" е съобразно ситуацията

Снимка: БГНЕС

Коментарът му е по повод изказването на президента Румен Радев, че "политиката на "Булгаргаз" е извън икономическата и управленската логика"

Политиката на "Булгаргаз" е съобразно ситуацията и отчита прекъсването и компенсирането на доставките. Това заяви председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски пред Нова телевизия.

Коментарът му е по повод изказването на президента Румен Радев, че "политиката на "Булгаргаз" е извън икономическата и управленската логика".

Той подчерта, че най-важното в момента е подсигуряване на количествата и подаването на природен газ да не прекъсва. Това е била основната цел този месец. Следващите месеци трябва да видим и по-ниски цени, допълни Рибарски.

По негови думи газохранилището в Чирен е запълнено над 20%, а нагнетяването на природен газ продължава. Той обясни, че страната ни не го е запълнила предварително, защото "беше решено, че няма нужда и че можем да постигнем високи нива на запълняемост преди зимния сезон".

Относно поскъпването на газа с 14% Рибарски заяви, че основната цел за месец май е била да бъдат компенсирани спрените доставки от "Газпром".

Той посочи, че се очаква индикативните цени през следващите месеци да се върнат към нормалното.

Рибарски заяви, че не знае коя е фирмата доставчик на втечнен газ от САЩ, нито на каква цена е договорен той.

Запитан кога България ще бъде готова да се откаже от руския петрол, Рибарски прогнозира "година и половина - две".

"Нужно е технологично време. Другите държави заявяват период от година и половина - две. Предстоят разговори и с "Лукойл", да се види какво е нужно като подмяна или оборудване в рафинерията и тогава ще имаме ясен срок", обясни той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK