Янев: Демонстрирахме нов начин на работа - прозрачност и отчетност

Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев при отчета на служебния кабинет

Постарахме се да работим съобразно принципите ни - прозрачност, отчетност и професионализъм. И това е видимо от хората. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев при отчета на служебния кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

"Постигнахме актуализация на три закона - ДОО, НЗОК и държавния бюджет. Успехът е както на парламента, така и на служебния кабинет", каза той и добави, че за първи път от години се прави актуализация на пенсиите.

Правителството демонстрира един нов начин на работа - прозрачност и отчетност.

„Правителството демонстрира нов начин на работа, демонстрира прозрачност и отчетност, показа недъзите при изразходването на обществените средства и как тези средства могат да бъдат харчени прозрачно“, заяви служебният премиер.

Стефан Янев коментира, че ръководеният от него Министерски съвет е успял да работи успешно с депутатите от 46-ото Народно събрание, въпреки безпрецедентната политическа обстановка и така са успели да постигнат приемането на актуализацията на бюджета.

Той акцентира и работата на кабинета по подобряването на параметрите в Националния план за възстановяване и устойчивост. Според него българската икономика в момента е в подем. Янев прогнозира, че първите пари по Плана ще се влеят в националния ни бюджет до края на годината и добави, че по него има още работа.

Министър-председателят акцентира и на две други неща, които служебният кабинет е успял да свърши, едното от които – оптимизиране на администрацията.

„Вече имаме добри основи, за да се върнем към електронния документооборот и да направим взаимовръзки с другите администрации така, че да направим нашата администрация по-бързо и ефективно работеща“, уточни той.

Стефан Янев припомни, че за последните месеци са се провели два Съвета по сигурност към Министерски съвет.

„Констатирахме липсата на важен орган, който би трябвало да съществува от отдавна. Направихме необходимото да бъде създаден и това предстои така, че да имаме инструмент, който да подпомага висшето държавно ръководство при кризи. Приехме и промени в Закона за защита и управление на системата за защита на националната сигурност, които ще бъдат внесени в следващия парламент така, че цялостната система за управление на кризи да бъде регламентирана точно и поставена в необходимите параметри, за да функционира ефективно“, допълни той.

Стефан Янев отбеляза още, че служебният кабинет е успял да защити и българския национален интерес във външната политика, особено по отношение на позицията на страната ни спрямо Северна Македония.

„Демонстрирахме диалогичност. Направихме всичко необходимо. Аргументирахме позицията си пред европейските ни партньори така, че такъв тип поведение да се базира на принципна позиция, защото говорим за общото ни европейско семейство. Кабинетът достойно е защитил националния интерес на България и предполагам, че в следващите месеци следващият кабинет ще има подобно поведение“, прогнозира служебният премиер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK