Общопрактикуващ лекар поема украинските граждани, настанени в „Паничище”

Снимка: Infomreja.bg

От настанените в „Паничище” децата до 18 г. са 48, а възрастните над 65 г. – 10

100 са украинските граждани, настанени в почивната база на БДЖ. 5-има от първоначално настанените са си тръгнали, на 02.06.2022 год. са пристигнали други 8.

За тях е осигурен личен лекар, който да поеме медицинското обслужване на украинските граждани, настанени в почивната база на БДЖ в курорта „Паничище”. Това става възможно след предприети действия от Областния координационен център за подкрепа на украинските граждани, председателстван от областния управител Катя Димитрова и директора на РЗОК-Кюстендил д-р Сашо Котев.

Общопрактикуващият лекар е от гр. Сапарева баня. Здравната грижа за украинските граждани ще се предоставя чрез присъствието му в почивната база, по график. Здравноосигурени са децата до 18-годишна възраст и хората над 65 г. От настанените в „Паничище” децата до 18 г. са 48, а възрастните над 65 г. – 10.

През следващата седмица представители на РЗОК-Кюстендил ще  се срещнат с украинските граждани, за да разяснят здравноосигурителните им права.

С приетото постановление на Министерски съвет от 5 май се реши украинските граждани с временна закрила да имат равни права на здравеопазване с българските граждани. Регистрираните за временна закрила, които са влезли на територията на България преди 26.04.2022 г., се зачитат за здравноосигурени от 26.04.2022 г. За всички украински граждани, които а влезли на територията на страната след 26.04.2022 г. се считат от датата на предоставяне на временна закрила. Здравните осигуровки на украински граждани над 18 години и под 63 за жени, и под 65 за мъже, ще бъдат покрити от държавата за период от 3 месеца от датата на временната закрила. За тези под 18 г. и над 63 г. за жените, и над 65 г. за мъжете, здравноосигурителната вноска ще бъде за сметка на държавата за периода на временна закрила.

 Още 7 са настанени в хотел в гр. Сапарева баня, който е вписан по националната Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България за периода от 01.06.2022 г. до 31.08.2022 г. От хотела се предоставя само нощувка, а изхранването ще бъде чрез кетъринг.

Областният управител Катя Димитрова, зам.-областният управител Любомир Терзийски и главният секретар на Областна администрация-Кюстендил Гергана Михайлова посетиха базата в „Паничище”. Целта бе ангажиране на всички институции, които биха могли да съдействат за улесняване пребиваването им на територията на областта.

Гражданите от Украйна получиха съдействие от служители на Дирекция „Социално подпомагане”-Дупница при попълване на документи за получаване на еднократна помощ в размер 340 лв.

Почивната база в курортното селище „Паничище” не е претоварена, броят настанени украински граждани съответства с капацитета й, а помещенията отговарят на хигиенните изисквания, е заключението на РЗИ-Кюстендил, след проверка, извършена вчера. Предоставя се столово хранене, като гражданите от Украйна сами определят менюто, което е съобразено с националната им кухня. Разполагат с необходимите количества лекарства и хранителни продукти.

 

КОМЕНТАРИ

[email protected]17:50 - 05.06.2022
Здравейте, търсите ли заем за консолидиране на дълга, необезпечени заеми, бизнес заеми, ипотечни заеми, заеми за автомобили, студентски заеми, лични заеми, рисков капитал и т.н.! Аз съм частен кредитор, предоставям заеми на фирми и физически лица с ниски и разумни лихви от 2%. Изпратете имейл до: [email protected]
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK