Тагарев: Ако има подкрепа от НС, може да бъде предоставена още помощ на Украйна

Снимка: Infomreja.bg

„Надявам се, че няма да се стигне до серия от служебни правителства”, добави той

„Ако има подкрепа от Народното събрание, може да бъде предоставена още помощ на Украйна”. Това заяви военният министър в оставка Тодор Тагарев в отговор на журналистически въпрос. Той присъства на Демонстрацията на способности на Четвъртата съвместна международна подготовка учението - "Родопи – 24" на връх Перелик. По думите му 170 000 лв. струва изпращането на БТР-ите към Украйна.

Тагарев каза, че страната ни може да търси възможности за финансови компенсации при предоставяне на помощ за Украйна. Тези средства може да се използват за ускоряване процеса на превъоръжаване на армията. Министърът се позова на думите на френския президент Еманюел Макрон, че в Европа преобладава разбирането, че съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна.

Относно преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ той каза, че не просто е желателно, много е важно да се постигне едно разбиране, за да продължим с редовно правителство, пише БТА. Според него трябва да се продължат стъпките в съдебната реформа, по укрепване на отбранителните способности, интеграцията в НАТО и помощта за Украйна. "Всичко това са изключително важни въпроси, надявам се, че няма да се стигне до някаква серия от служебни правителства, което видяхме в предните две години", допълни Тагарев. 

В отговор на въпрос за ротацията, министърът коментира, че това е въпрос, който ще се решава от политическите партии. "Аз бях поканен в експертна роля, ще видим каква е ситуацията - дали ще продължа, или не", заяви Тагарев. „Това не го разбирам много с ротацията, за премиер – добре, обаче в сектор да се прави ротацията, за пръв път го чухме миналия ден и то неофициално“, допълни министърът  на отбраната.

Това, което кабинетът осигури, е много значителен ръст на бюджета за отбрана, каза министър Тагарев. Според него става дума за изключителен ръст, отчитайки, че Министерството на отбраната получи с 800 млн. лв. повече за 2024 г. в сравнение с 2023 г.  Кабинетът показа, че оценява реално ситуацията в сферата на сигурността и необходимостта да се увеличат разходите за отбрана, те да се инвестират в развитие на приоритетни способности, коментира Тагарев. Той отчете повишението на заплатите в сектора и началото на няколко проекта за превъоръжаване на армията.

По време на международната подготовка на връх Перелик беше направена демонстрация на военнослужещи от България, Хърватия и Австрия. Видяхме, че българските военнослужещите са добре подготвени, те действат не само самостоятелно, но заедно със своите колеги от Хърватия и Австрия, коментира министър Тагарев. Според него е впечатляващо постигнатото само в продължение на четири дни предварителна подготовка.

Съвместната подготовка включва над 300 души военнослужещи. Днес се проведе демонстрация на способности за десантиране от вертолет, патрулиране в планинска гориста местност, попадане в засада, излизане от засадата и въздушна медицинска евакуация за финал.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK