Румен Радев: Крайно опасно е гласовете за мир да се посрещат с изстрели

Снимка: Infomreja.bg

Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, коментира още президентът

Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели. Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за опита за убийство на министър-председателя на Словакия Роберт Фицо, съобщават от прессекретариата на президента.

Президентът определи като неприемливо в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза и напомни, че отдавна е предупреждавал за разрастването на войната. „Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход“, допълни Румен Радев. По думите му, за насаждането на омраза в Европа са допринесли много политици, партии и медии с представянето на всеки различен глас като "проруски", което е не само крайно несправедливо, но води до тези негативни последствия.

 „Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа, и всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност“, каза президентът Радев.

Държавният глава отново призова за глас на разума и най-сетне за ефективни дипломатически усилия за мир и за приключване на войната в Украйна, а не за непрекъснато наливане на оръжие.  По думите му, независимо дали се доставя, или не въоръжение, изходът от военните действия ще е сходен, но разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и опустошаването на Украйна, за чието възстановяване Европа ще трябва да помогне и плати. „Ако не се сложи край на тази война, Украйна ще е демографски унищожена и с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производства. Това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, а за цяла Европа“, каза Румен Радев и допълни, че всеки ден от военния конфликт е пагубен.

„Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира и всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това“, заяви президентът, попитан за отражението на опита за убийство на Роберт Фицо върху вота. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//