Дмитро Кулеба: Благодаря на България, че прие украински бежанци

Снимка: БГНЕС

Украинският външен министър ще има днес среща и с премиера Кирил Петков, а утре и с президента Румен Радев

"Дойдох тук да благодаря на България и правителството ѝ за това, че приеха украински бежанци, както и за последователната подкрепа за европейската перспектива на Киев. С цялото си сърце благодаря на българите", заяви украинският първи дипломат Дмитро Кулеба след преговори в МВнР с българската външна министърка Теодора Генчовска. 

"Бием се не само за себе си, но и за вас, благодарни сме за цялата подкрепа от България", каза още той.

Преди това двамата министри разговаряха в продължение на около 40 минути, съобщава БНР.

От своя страна Генчовска заяви, че България ще продължи да подкрепя Украйна според възможностите си. Българското МВнР вече подпомогнало със 185 000 евро властите в Киев, пренасочени през различни хуманитарни организации:

"България е малка държава, в съответствие с нашите възможности ние се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ. Към настоящия момент повече от 91 000 украински граждани са приети на територията на България, 80 хиляди от тях вече са получили временна закрила. България продължава да осъществява и хуманитарна помощ за Украйна. БЧК е осъществил помощ към украинската държава към настоящия момент в размер на 1,5 млн. евро".

Кулеба благодари на България, отчитайки, че от началото на руската агресия страната ни последователно подкрепя Украйна в рамките на ЕС и НАТО, а също така София подкрепя европейската перспектива на Киев.

Според него България прави това не само заради партньорските отношения, а тъй като сигурността на Украйна е сигурност за България и целия Черноморски регион и това е обща кауза.

За мен е голямо удоволствие да отбележа рождения си ден в София, посочи още Кулеба, който днес навършва 41 години.

Украинският външен министър ще има днес среща и с премиера Кирил Петков, а утре и с президента Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK