Радев в Унгария: Още оръжия за Украйна няма да спрат войната

Снимка: Infomreja.bg

Той даде съвместен брифинг с унгарския си колега Тамаш Шуйок

Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава е на посещение в Унгария. Той даде съвместен брифинг с унгарския си колега Тамаш Шуйок.

Радев е категоричен, че прекратяването на войната ще стане с повече усилия за намиране на мирни решения. По думите му войната в Украйна остава голямо предизвикателство и големият риск за сигурността. Той отбеляза, че всеки ден, в който този конфликт продължава, означава загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки на ЕС. Президентът подчерта, че не трябва да се допуска разрастване на конфликта.

По отношение на мигрантския натиск той посочи, че е общ ангажимент на страните членки на ЕС да се справят с този проблем. Ефективното разрешаване на мигрантския натиск може да стане само с ефективни, колективни механизми за опазване на общата ни граница, уточни Радев.

Българският президент изтъкна, че Унгария е важен икономически партньор на страната ни. По думите му стокообменът между двете страни вече е надхвърлил 2,5 млрд. евро. Държавният глава заяви, че наред с традиционни области на сътрудничество като търговията, банковото дело, се отварят и възможности за взаимодействие в областта на високите технологии. Президентът добави и че е обсъдено и сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Той определи енергетиката като ключов елемент в икономическите отношения между България и Унгария. България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, увери Радев. Президентът изтъкна, че се работи в насока за подобряването на енергийната свързаност със съседните на Унгария държави.

Българската инициатива "Солидарити ринг" за пренос на газ от Азербайджан бе първо подкрепена от Унгария, посочи той и подчерта, че страната ни е получила, благодарение на взаимното сътрудничество с Гърция и с Турция, достъп до седем терминала за втечнен газ в Средиземно море и достъп до газопреносната мрежа на двете държави.

Тамаш Шуйок също акцентира върху енергийната сигурност. България играе ключова роля в транзита на доставките на руски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се засили в бъдеще в това отношение чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас това означава безопасен транспортен маршрут. За нас е важно транзитът на природен газ през България да остане стабилен и сигурен, отбеляза той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//