България дава 30 хил. евро за местното производство на ваксини в Нигерия

Снимка: Infomreja.bg

Проектът се реализира в рамките на „Специалната мярка за подсилване на производствените способности и достъпа до ваксини в Африка“

Министерският съвет одобри предоставянето на безвъзмездна финансова помощ в размер на 30 000 евро (58 664 лв.) за изпълнението на проекта „Идентифициране на емпирични стратегии за подобряване на действията, насочени към местно производство на ваксини в Нигерия“ с бенефициент Федералната агенция за научни изследвания на ваксини и лекарства във Федерална република Нигерия.

Проектът се реализира в рамките на „Специалната мярка за подсилване на производствените способности и достъпа до ваксини, медицински пособия и здравни технологии в Африка“ и е част от регионалната инициатива на ЕС „Екип Европа“ за производство и достъп до ваксини, лекарства и здравни технологии в Африка на юг от Сахара.

България вече участва в регионалната инициатива „Екип Европа“, като през 2022 г. съвместно в Делегация на ЕС в Абуджа предостави финансова подкрепа за реализацията на проекта „Подкрепа на ЕС за насърчаване на местното производството и достъпа до ваксини в Нигерия“. Изпълнението му приключи успешно в началото на 2024 r., като реализирането му повиши видимостта на България в Нигерия, която е най-многолюдната африканска държава, и допринесе значително към целите на инициативата „Екип Европа“.

Участието на България в проекта „Идентифициране на емпирични стратегии за подобряване на действията, насочени към местно производство на ваксини в Нигерия“ ще допринесе за продължаващо утвърждаване на положителния образ на страната ни като предвидим нов донор на помощ за развитие. Необходимото финансиране ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за помощ за развитие и хуманитарна помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//