Областният управител и нейният заместник удостоиха с плакет хореографа Войн Войнов

Снимки: ОА - Кюстендил

Връчването на плакета стана по време на проведения снощи в Дупница фолклорен спектакъл „Шибил”

Областният управител Катя Димитрова и зам.-областният управител Любомир Терзийски удостоиха с плакет за принос към културата и съхраняването на фолклорните традиции художественият ръководител на Сдружение ФТА „Дупница-2000” Войн Войнов. Връчването на плакета стана по време на проведения снощи в Дупница фолклорен спектакъл „Шибил”, представен в салона на Общинския драматичен театър по повод 146-годишнината от избухването на Априлското въстание и организиран от ансамбъла и Община Дупница.  

Сюжетно-драматургичният фолклорен танцов спектакъл е на дупнишка сцена за втори път. За първи път обаче в него е включен момента за Априлската епопея. 12 танцьори от ансамбъла, с помощта на мултимедия, пренесоха публиката в историческите събития от борбата на българите за свобода. Спектакълът припомни жертвоготовността на българските революционери Георги Сава Раковски, Христо Ботев, Стоян Заимов, Панайот Волов и Никола Обретенов, Старозагорското въстание и разгрома на Априлското въстание.

„Българската история трябва да се знае такава, каквато е. В училище не се учат много неща от нея”, заяви художественият ръководител на Сдружение ФТА „Дупница-2000” Войн Войнов. Областният управител Катя Димитрова пожела на ансамбъла да продължава упорито да следва стремежа си за съхраняване на българщината. Зам.-областният управител Любомир Терзийски от своя страна връчи букет в цветовете на националния трибагреник на Галя Войнова – съпруга на  Воин Войнов и хореограф на най-малките танцьори от ансамбъла.

На представянето на спектакъла присъстваха кметът на Дупница инж. Методи Чимев, председателят на Общински съвет Костадин Костадинов, общински съветници, бившият народен представител д-р Иван Ибришимов. Освен от областния управител Катя Димитрова и нейният заместник Любомир Терзийски, Областна администрация-Кюстендил бе представлявана от главния секретар Гергана Михайлова и  Василка Манчева – директор на дирекция АКРРДС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//