Военната прокуратура прекрати делото за смъртта на Валентин Терзиев

Снимка: Личен архив

Неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла

Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29. Това става ясно от доклада за три месеца от встъпване в длъжност на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Припомняме, че Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г., след като неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба, пише DarikNews.bg.

Повече от година след инцидента през ноември 2022 г. Военната прокуратура в София обвини полковник от армията за причиняване на смърт по непредпазливост и тежки вредни последици за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения. Според прокуратурата полковник М. О., поради немарливо изпълнение по време на стрелбите в рамките на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет и поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от четири хиляди метра, не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на Терзиев. Стрелбата е била от височина малко над хиляда метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Пак според прокуратурата полковникът не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост се е стигнало до разрушаване на самолета МиГ-29, чиято стойност е 9 032 587,09 лева.

След като беше посочен конкретен виновен за трагедията край Шабла съпругата на загиналия пилот даде пресконференция, на която заяви, че Прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми по случая с гибелта на съпруга ѝ поне още четирима военни, тъй като са заемали контролиращи функции по време на учението. По думите ѝ имало още по-отговорни лица и според нея, ако те не бъдат привлечени като обвиняеми и дори позовавайки се на тяхната вътрешна наредба, това обвинение ще отпадне в съда. Тя категорично посочи, че сред тях не са щурманите, които по думите ѝ са също само изпълнители. Решението за изпълнението на задачата, дали ще продължи или не, е на ръководител стрелбите полк. Методи Орлов, само че в контролния пункт има и друго лице, което е с по-високи отговорности, изрично споменато в заповедите на ВВС за самото учение, добави през ноември 2022 г. Димитрина Попова.

Според нея Орлов е отговорен, но трябва да има записи и заповеди, от които да се види кой до каква степен е отговорен. „Ако това обвинение падне и други обвиняеми няма, всичко отива „под килима”, подчерта през 2022 г. Попова. Почти година по-късно става ясно, че наказателното производство е прекратено.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK