Британският външен министър: Западът отново трябва да докаже нуждата от НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според него Европа е изправена пред ситуацията от 1938 година

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че Западът трябва "да докаже отново нуждата от НАТО", защото Европа е изправена пред ситуацията от 1938 година, предаде ДПА.

В реч по повод 75-ата годишнина на НАТО, която се отбелязва днес, Камерън оприличи настоящата ситуация - инвазията на Русия в Украйна, с онази, с която са се сблъскали Великобритания и Франция на Мюнхенската конференция през 1938 г. по отношение на нацистка Германия.

"Това, което виждаме сега, е ясно, както и тогава. Имаме един тиранин в Европа, който се опитва да преначертае границите със сила, и съответно пред нас стоят два избора - да се примирам с този подход или да се противопоставим на този подход", казва Камерън.

Неговото изявление повтаря смисъла на казаното от колегата му в правителството - министъра на отбраната Грант Шапс, който през януари заяви, че Великобритания е изправена пред един "предвоенен свят", отбелязва ДПА. На свой ред генерал Патрик Сандърс, началникът на генералния щаб на британската армия, е обръщал внимание на "момента от 1937 година", допълва агенцията.

В своята реч по време на проява, организирана от британския мозъчен тръст Кралски обединен институт за отбранителни изследвания, Камерън каза още, че НАТО трябва да демонстрира своята "значимост" за по-младите хора, които не са израснали във времето на Студената война.

"Смятам, че трябва отново да спечелим спора за съществуването на НАТО, и то веднъж завинаги, с аргументи, които да убедят едно ново поколение - да, това поколение би видяло заплахата от Русия за Украйна, но ние сме длъжни да се върнем назад във времето за по-солиден аргумент, който е този (1938 година)", отбеляза Камерън, който е бивш премиер на Великобритания.

"В основата си величието на НАТО е, че позволява на държавите да изберат своето бъдеще. Мисля, че това е същността на невероятно силния, основан на ценностите довод, който младото поколение може да приеме и да осъзнае", добави външният министър на Великобритания.

ДПА припомня, че в Брюксел - на срещата на външните министри на страните членки на НАТО, Камерън е призовал съюзниците в в алианса да увеличат разходите си за отбрана. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK