Община Благоевград награди 80 изявени дейци

Снимка: Община Благоевград

Церемонията се състоя в сградата на НЧ „Никола Вапцаров - 1866“

Близо 80 изявени дейци в сферата на културата и образованието бяха отличени от кмета на Благоевград Методи Байкушев в навечерието на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и празник на Благоевград.

Церемонията се състоя в сградата на НЧ „Никола Вапцаров - 1866“ и Камерна опера – Благоевград.

„Днес честваме създаването на книжовността, превърнала нашия народ от варварски и завоевателен в народ, който търси духовността, който търси просветата. В дългия път през вековете нашата държава успя да се запази като единствената в цяла Европа, която и до днес не е променила никога името си. Нашият народ успя да се съхрани като безспорно най-мъдрия, най-търпеливия и най-защитения от крайности и действия, които носят след себе си трагедии и загуби на човешки живот. Всичко това успяхме да постигнем, защото благодарение на делото на св. цар Борис – Михаил, на светите братя и техните ученици приехме словото, приехме вярата, което ни даде ценността да бъдем добри хора. Да сме смирени, да сме търпеливи и тогава, когато векове наред бяхме под чужд гнет да запазим духовността си и изведнъж тя да избуи и да разцъфне в нов живот. Имаме още много работа в тази посока, но най-важната част от нея вършите Вие – просветните и културни дейци. Искам да Ви благодаря за неуморния труд. Всички ние оценяваме това, което правите. Вие сте светлината на света. Ще завърша с думи на Стоян Михайловски „Разрухата е дело общодостъпно, а съзиданието е привилегия за малцина“. Вие вършите най-важното съзидание“, каза кметът Методи Байкушев.

За празничното настроение допринесоха със свои изпълнения младият каратист Тодор Язовалийски, концерт-майсторът Стоил Богданов, корепетиторът Милена Томанова и Емили Димитрова от НХГ.

Специални отличия получиха и дванадесетокласниците от класа по изобразително изкуство в НХГ, които бяха подредили своя изложба от творби в сградата на Камерна опера и НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1866“.

Непосредствено преди награждаването отличените дейци бяха посрещнати и на стилен коктейл, организиран от Община Благоевград.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//