Радослав Костадинов: Вярвам, че България отново ще се превърне в държава с достойна политика, отстояваща интересите на гражданите си

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Г-н Костадинов, Вие сте част от листата на КП Граждански блок 1 МИР - Благоевград, запознат ли сте с основните проблеми на своя роден град? Питам Ви, защото в предварителният ни разговор казахте, че дълги години сте живели в Лондон и кое всъщност ви накара да се върнете в България?

Казвам се Радослав Костадинов, роден и израснал съм в град Петрич. Тук живее семейството ми, моите родители и  приятели от детството. Завърших висшето си образование по „ Бизнес мениджмънт“ в Лондон, но реших да се върна в България и да приложа наученото тук. Така със съпругата ми се върнахме и живеем в Самоков. Винаги през годините съм се водил от едно-да се устроя в България  със семейството си и прекрасната си дъщеря, защото знам колко е важно да си близо до корените си. Разбира се, че и аз като всички млади хора в тази държава се сблъсках с проблемите и реалността на нашата държава, а именно:

- Проблеми в здравеопазването

- Високата безработица

- Трудности и спънки при бизнес начинания.

Казвате, че сте се сблъсквали с проблеми в здравеопазването, безработицата и бизнес начинанията, можете ли да бъдете по-конкретен?

Относно здравеопазването:

Едва ли има жител в Петрич, който да не е бил потърпевш от проблемите с болницата. Това са проблеми, които започват от централно ниво и се пренасят по местните райони. Разбира се, че най-потърпевшите са хората, които не могат да получат качествено здравеопазване.  Липсата на апаратура и лекари  е основния проблем за петричката болница, но и не само за нея. Налага се хората да пътуват до София, за да получат лечение, но не всеки разполага с кола и средства, за да  пътува до столична болница. Това трябва да се промени.

Все повече жители от  нашия град ми се оплакват от липсата на личен лекар, при който да се запишат на практика. Всички знаем, че това проблем, който ще се задълбочи с годините , ако не се намери дългосрочно решение. Личните лекари бяха най-потърпевшите по време на ковид обстановката, като стоически изтърпяха всичко това. Ето защо, считам че осигуряването на стипендии за учащи лекари, които след това да започнат работа в нашата болница, е нещо което в дългосрочен план ще осигури механизъм за привличане на млади специалисти, които да останат тук да работят.

Ще  работя по  осигуряването на финансиране за нова апаратура по отделенията, което  ще бъде мой основен приоритет. Ще се насоча основно към европейско финансиране, за да не се утежнява общинския бюджет. Запознат съм с Трансгранични проекти,  по които може да се осигури безвъзмездно финансиране. Належащо е също  да се ремонтира сградния фонд, за да се повиши енергийна  ефективност на болницата, което ще се отрази положително като намали разходите по отопление и охлаждане на сградата.

 Като част от ромите в България, виждам че те имат ниско ниво на здравна профилактика. Обособяването на здравен пункт в циганската махала ще наложи и изгради практика на  по-честа профилактика при ромското население, защото всички ние  виждаме, че при тях смъртността е с  много ниска възрастова граница, а линейките  често не отиват в махалата, когато я извикат.

 Разбира се, това няма как да стане без достойно възнаграждение за медицинския и здравен персонал. Като човек, завършил в чужбина и върнал се да живее в България съм категоричен -  трябва и сме длъжни да привлечем млади специалисти, които да се установят в нашия град.

Относно проблемите с безработица и бизнес:

Безработицата е основен проблем, не само в Петрич, а във всички малки градове. Наблюдавам, че чуждестранните инвеститори напускат града ни и масово шивашки цехове, в които работеха голяма част от жените в града ни, се затварят. Безработицата е висока, а заплащането е около минималното за България, което е крайно недостатъчно. Работещите нямат закрилата на държавата и социалната политика не е ориентирана към подкрепа на уязвимите групи, останали без работа и в нужда. Нови инвеститори трудно се привличат, а  липсата на индустриален парк, с преотредени земи, административните спънки и липсата на инвестиционни проекти  са сред основните ни  проблеми.

Вярвам, че  за да имаме подем е важно да се развие частния бизнес, защото той е в основата на икономиката. Не може да се раздува държавната администрация, а частните инвеститори да се спъват. Работил съм и съм се реализирал  в чужбина, ето защо ще работя за подобряване на бизнес климата и в България, за да останат тук младите хора, а не както до сега-цели семейства да емигрират. Всички знаем, че българите сме работливи и знаещи, не по -малко  от тези в чужбина. Но липсата на мотивация при младите хора за реализация, в следствие от това да си „човек на човека“, за да те назначат на работа е основния ни проблем. Това трябва да се промени. Ще  предложа и работя за задържане на младите кадри в града чрез общински програми за осигуряване на заетост и помощ за първо работно място.

България е държава с невероятна природа и стратегическо местоположение. Въпреки всичко, което имаме като даденост, през последните години  не претърпя развитие, а западна. Нямаме напредък в сферите на благоустройството, инфраструктурата, големите и стратегически проекти. Нуждата от промяна се усеща във всички сфери точно сега, когато отново сме на прага на избори, заради политическата криза, в която ни поставиха до сега управляващите.  Промяната зависи от всеки един от нас, в момент, в който определяме бъдещето на нашите деца, които трябва да задържим в България, за да  не се лутат „немили-недраги“ по чужбина.  Вярвам, че България  ще намери верния път и  отново ще се превърне  в държава с достойна политика, отстояваща интересите на гражданите си! Вярвам, че 9ти Юни може да се превърне в 6ти Май и българските граждани да влязат в ролята на Св. Георги и да отсекат главата на триглавия змей – ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//