Учебен полигон за спасителни кучета откриха в Разлог

Снимка: Община Разлог

Теренът е изключително важен за всички, които ще се обучават

Обучителен полигон на спасителни кучета при бедствия и аварии бе открит в Разлог.

Полигонът е резултат на доброто партньорство на Община Разлог, Община Банско и Планинска спасителна служба при Български червен кръст.

Над 30 спасителни кучета с техните водачи от България, Румъния, Словакия и Чехия, инструктори, граждани и гости, в присъствието на кмета на община Банско Стойчо Баненски, зам.-кметовете на община Разлог - Славчо Фарфаров, Гергана Костова и Христо Зайков, откриха официално ценната за спасителите тренировъчна база.

„Искам да благодаря на ръководствата на община Разлог и община Банско, че този тренировъчен център е факт – сподели Любчо Джолев, водачът на кучето–герой Нико от земетресението в Турция – Досега за тренировка ползвахме стари изоставени сгради, слагахме за укрития сандъци, а този тренировъчен център пресъздава напълно реално струпването при едно земетресение, има подземие, има тунел, има неща, които симулират земетресение. С този полигон кучето се адаптира към среда, близка до реалната, може да хване миризмата по микролокацията, което означава да хване точката, от която излиза миризмата и да покаже точно мястото. Кучето върши най-рисковата част от спасителната акция, след това – влизаме ние.“ 

Официален старт на полигона дадоха водачите на пет спасителни кучета от България и Словакия, симулира се бедстващ човек в подземието на руините и шампионите - кучета откриваха живата локация със сигнален лай.

Откриването на обучителния полигон за спасителни кучета е посветен на петдесетата годишнина от създаването на групата за спасяване с кучета на ПСС, съвпада и като събитие с Международния обучителен курс за спасителни кучета, който ще приключи на 14 април.

„Тази годишнина за нас е 50 години труд, себеотрицание и спасени човешки животи. – каза Атанас Уков, ръководителят на група Банско за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба към Български червен кръст. – И главната цел на този обучителен център е да можем, когато има нужда, някъде, без значение къде, да се отзовем най-бързо и да извадим живи хора.“

Спасителните кучета – настоящи и бъдещи герои получиха вкусен подарък, на добър час на учебния полигон и повече спасени човешки животи си пожелаха водачи, инструктори и гости.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK