Главчев: Подкрепяме всячески Украйна, поддържаме европейската позиция

Снимка: МС

Главчев потвърди категоричната подкрепа на България

Борбата срещу дезинформация е на вниманието на европейските лидери в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент. Важно е да се предприемат решителни действия от държавите членки и всички институции да действат в синхрон и координация, заяви премиерът Димитър Главчев след заседанието на Европейския съвет.

В Брюксел бяха приети Заключения, изразяващи решимостта на Съюза и неговите държави членки да следят отблизо и да ограничават всякакви рискове, произтичащи от дезинформация, включително чрез изкуствен интелект, както и от чуждестранно манипулиране на информация и намеса в изборните процеси. Борим се България да не бъде уязвима от гледна точка на дезинформацията, в съзвучие с европейските заключения, добави министър-председателят.

„Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция“, заяви министър-председателят. По думите му източници за помощ биха могли да бъдат приходите от замразените руски активи, които сe изчисляват на около 2 и половина - 3 милиарда евро. Премиерът Главчев акцентира също върху призива на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел възможно най-бързо на Киев да бъдат предоставени противоракетни системи.

Премиерът Димитър Главчев изтъкна още подкрепата на България за възобновяване на диалога на ЕС с Турция. Посоката е да се разширява диалога с Турция по повод асоциирането в Европейския съюз, както и осъвременяването на митническия съюз, добави Главчев.

Министър-председателят Димитър Главчев е запознал също така европейските си колеги със случващото се в България. Във фокуса на разговорите са били промените в Конституцията и подготовката на предстоящите избори на 9 юни.

„Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници. Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство“. Това заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте по-рано днес на среща с Главчев в Брюксел.

Разговорът бе по покана на премиера Рюте, в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица.

Премиерът Димитър Главчев благодари за подкрепата на Нидерландия за усилията на страната ни да бъде приета в еврозоната. „България се справя сама“, категоричен беше Марк Рюте.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//