Асен Василев: Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер

Снимка: Infomreja.bg

Първият мандат е невъзможен. Трябва да гледаме към втория, категоричен бе той

"Ако Мария Габриел се е почувствала засегната в лично качество, може да се извиня. В качеството ѝ на кандидат за министър-председател – това, което тя направи, е недопустимо", каза в "Лице в лице" министър на финансите в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

По време на изявлението на ПП-ДБ от 19 март той нарече Габриел "красивото лице на мафията".

"Щеше да е честно да каже при президента, че съставът не е съгласуван. Тя го обяви с идеята, че съставът е съгласуван, приет. Това не е честно поведение към българските граждани. В качеството ѝ на кандидат за министър-председател постъпката ѝ е недопустима", категоричен бе Василев.

Според него Мария Габриел е показала липса на лидерски качества, на възможност да запази хладнокръвие под голямо напрежение, както и липса на възможност да устои на натиск.

"На кандидата за министър-председател Мария Габриел не се извинявам. На жената Мария Габриел, ако е засегната, се извинявам", допълни той.

„Не сме ставали от масата на преговорите. От ГЕРБ-СДС станаха. Не разбрахме откъде дойде цялото това бързане. Конституцията даваше цяла седмица. Това, което се случи с този първи мандат, не можех да повярвам. Такова нещо не се беше случвало. Според мен Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България“, заяви Асен Василев.

По думите му първият мандат е невъзможен и трябва да се гледа към втория.

„Вариантът Мария Габриел да е ротационен министър-председател е зачеркнат. По Конституция вторият мандат ще дойде при нас. В началото сме на абсолютно нови преговори“, уточни Василев.

Според него втората политическа сила няма да подкрепи кандидатура на Бойко Борисов за премиер.

„Не знам Кирил Петков да е преговарял с Делян Пеевски. Не съм останал с впечатление Христо Иванов да иска избори. Той до последно преговаряше и работеше по спорните текстове. Аз няма как да предложа някой да стане шеф на ДАНС. Със сигурност е имало разговори Атанас Атанасов да влезе в службите“, коментира Асен Василев.

Той обясни и че не е обсъждано Тодор Тагарев да не е министър на отбраната.

„Няма постигнато съгласие за министри все още. Този списък не е съгласуван“, добави финансовият министър в оставка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK