Сигнали за проблем по време на втората задължителна матура

Снимка: Infomreja.bg

Зрелостници твърдят, че на изпита по английски текстът, който е трябвало да слушат, не се е чувал добре

Сигнали за проблем по време на втората задължителна матура днес. Зрелостници от Бургас разказаха, че текстът, който е трябвало да слушат по време на изпита по английски език, не се е чувал добре. Според тях това ще повлияе на оценките им.

От просветното министерство обясниха, че записите са прослушани от комисия от оценители и няма установени нередности. Ще бъдат проверени и устройствата, от които записите са пускани на учениците. Извън този казус, петима ученици са хванати да преписват- и работата им е била анулирана.

Вариантът беше изтеглен минути след 07.00 ч. Английският език остава най-предпочитан – от един на всеки четирима зрелостници.

„Изобщо не се чуваше, многократно помолихме за четец, но ни беше отказано”, сподели ученичката Мария.

„Бях седнала на първия чин до тонколоните. Звукът беше ужасен и не разбрахме нищо”, каза ученичката Албена.

Родители и ученици са подали жалба в Инспектората по образованието в Бургас, като настояват да бъде повторена първата част от изпита, пише Нова тв.

А след изтичането на отговорите на матурата по български в петък, днес стоеше въпросът възможно ли е това да се повтори.

„Не може да има изтичане на информация от страна на министерството”, твърди зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова.

Въпросът как ученици все пак се сдобиват с отговорите предварително остава.

„Телефоните ни се събират. Дори да е изтекла информация, няма как да е от нас”, смята квесторът Ани Атанасова.

Тя е начален учител от 19 години.

„При условие, че съм била квестор на всички матури от създаването им досега - не съм присъствала в стая, в която има опити за преписване. Децата твърдяха, че има как да си купят изпита в нощта преди това за 700 лв.", поясни Атанасова.

Днес около 21 хиляди зрелостници положиха различен изпит – теория на професията. Но не в непознато за тях училище, какъвто е регламентът за всяка друга матура, а в гимназията, в която учат. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//