Собственици в Благоевград се страхуват Общината да не им отчужди имотите

Снимка: Гугъл Мапс

Намеренията на институцията не са такива обаче

Собственици на имоти в Благоевград излязоха на протест срещу предложение от кмета на Благоевград.

То касае както частни, така и общински имоти – частна и публична собственост.

Страховете на хората са, че земите им ще бъдат отчуждени, а от Общината заявиха, че нямат подобно намерение. Целта е да се уреди терен до общежитията на АУБ, в който всеки има право да строи, но подредено и прилежно, а не територията да се превърне в хаос от сгради.

Създаде се напрежение заради предложение за изготвяне на комплексен доклад и одобряване на план за регулация за застрояване на квартал 216 А или както е познат още като празната площ при АУБ.

Общината иска да се изготви този комплексен план за застрояване на цялата свободна площ. Никъде в предложението не се говори за отчуждаване на имоти или построяване на нещо друго, заяви за ИНФОМРЕЖА председателят на ОбС – Радослав Тасков.

Утре на сесия на Съвета ще бъде гласувана именно точката от дневния ред (31-ва) с предложението.

Собствениците на имоти заявиха, че ще присъстват на заседанието.

Дава се възможност за изграждане на жилищни и общински сгради на един терен, който е смесена собственост. В целия район частните имоти за 15 или имат дял от 42% от целия имот. Има общинска частна собственост, включително и публична, която е предвидена за изграждане на улици и зелени площи, която е около 29%. Има съсобственост между Община и частни лица, около 6%. И общинска публична собственост, която е 22% - което представлява изградената улица.

Целта на плана е създаване на устройствени условия за прецизиране на трасето на улица „Свобода Бъчварова“ (която разделя имота на две). Цели се да се създаде модерна транспортна инфраструктура + зелена пешеходна алея, която да разграничи двете пространства, сочи се в предложението.

Общината има два варианта – ако не изготви комплексния план, всеки собственик в рамките на имота си, си процедира ПУП и си прави план за застрояване. Хипотетично, ако това се прави на парче, можем да получим ситуацията на един огромен хаотично застроен квартал. Целта е да се получи един красив, урегулиран квартал с всички необходими спазени параметри на застрояване, транспортна достъпност, осветление. Целта на Общината е кварталът да отговаря на визията на качеството, което виждаме от другата страна на квартала. Никой не иска да отчуждава нищо, каза Тасков.

Той уточни, че при регулацията на подобен имот, за изграждането на улици ако се налага, от имот ще се отчужди максимум 200 метра.

Според мен хората имат опасения, че имотите имотите им ще бъдат отчуждени, а на тях реално им се дава възможност да строят. Там от 30 години има проблем и никой не може да строи, защото постоянно имат претенции един към друг.

В момента, ако някой от частните лица иска да строи, то трябва строителят да изготви план, а сега Общината ще им го изгради служебно, каза Тасков. Тоест Общината ще спести средства за частните инвеститори. Ако предложението бъде прието, то всеки може да строи веднага, завърши Тасков.

„Тук съм като гражданин и като един от най-големите работодатели, инвеститори и данъкоплатци в града. Предложението на кмета Байкушев е незаконосъобразно, не отговаря на обществения и частен интерес и цели едно нещо – да попречи на собствениците на имоти във въпросния квартал да провеждат своите устройствени процедури, такива каквито им позволява Законът за устройството на територията (ЗУТ) и приетият общ устройствен план и на практика да не позволи никакво строителство в района“, твърди пред бТВ с предаването „Тази сутрин“ Тонка Трайкова.

„Всички хора тук най-малко 20 години са плащали данъци за тези парцели, които имат. Самата община има не малко място тук във въпросното парче, имат може би над 30 дка. Колко повече им трябва и какво точно искат да направят“, попита Марин Христов.

„Това пустее, защото общината с административни методи и инструменти от години се мъчи да пречи на собствениците си да застроят собствените си имоти, което право има дава общият устройствен план на града и ЗУТ. Кметът иска абсолютно безцеремонно от общинския съвет да разреши изменение на общия устройствен план на града в тази част“, посочи Тонка Трайкова.

„Не можем да имаме инвестиционни намерения, защото общината не ни дава право да ни урегулира имота. Общината говори, че ние собствениците ще унищожим парка. Това е парк само когато тръгнем да си искаме правата, иначе е едно обикновено бунище“, твърди Спас Митев.

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Благоевград през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 76, а новопостроените жилища в тях са 196. Спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. сградите са с 2 по-малко, или 2.6%, а жилищата в тях намаляват с 99, или 33.6%

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради в област Благоевград през четвъртото тримесечие на 2023 г. със стоманенобетонна конструкция са 60.5% и с тухлена конструкция - 38.2%.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища в област Благоевград през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 33 024 кв. м, или с 32.3% повече в сравнение със същото тримесечие на 2022 г., а жилищната площ се увеличава с 35.5% и достига 30 307 кв. метра.

Наблюдава се увеличение и при Средната полезна площ на едно новопостроено жилище от 84.6 кв. м през четвъртото тримесечие на 2022 г. на 168.5 кв. м през същото тримесечие на 2023 година.

Ето и становището на кмета на Благоевград Методи Байкушев:

Четвърт век територията срещу кампуса на Американския университет до ул. „Ал. Стамболийски“  и между бул. „Дж. Баучер“ и старите гробища в централната градска зона пустее, а причина един ПУП да не се застрои най-често е, че явно има ограничения и сериозни трудности.

Целта на одобреното от две ключови комисии предложение за допускане на изработване на ПУП на този район, е да  направим модерно градоустройство, което да не допуска застрояване „на парче“ и хаотичен вид на квартала, каквито сме виждали в града ни. Не искаме да изникне поредния „китайски квартал“.

Това пространство трябва да бъде регулирано по един модерен начин, така че заедно с кампуса на АУБ да се запази усещането за въздух и зеленина. Това е отговорност на мен като кмет и на общинската администрация и ние трябва да направим всичко възможно застрояването в това все още празно пространство в централната зона на Благоевград да е различно от последните застроени зелени площи срещу Трето училище и срещу автогарата и гарата. 

Подчертавам, че не се предвижда отнемане на 25 % от частните имоти, както се опасяват някои от собствениците. Напротив, голяма част от имотите, в които ще провеждаме мероприятията са общински и смятам, че първостепенен интерес е да регулираме тази територия по един удачен начин.

Имотите общинска собственост ще се използват за провеждане на  градоустройствени мероприятия, така че да осигурим нормална улица, с нормални тротоари и алеи, с достатъчно зеленина.  

Разбирам опасенията на хората, но искам да ги успокоя, че нямат никакви основания за тях, точно обратното, това мероприятие предотвратява огромния проблем около прокарването на комуникациите и ангажимента на всеки сам да си прокара градоустройствената процедура на парче.

Другото голямо предимство на промяната на плана по чл. 16, е че за сметка на общината се регулират и частните имоти  заедно с всички комуникации.

Проведохме  предварителни среща с двама от собствениците на частни имоти в района г-жа Тонка Трайкова и г-н Спас Митев, в които разяснихме намеренията на общината. Смятам, че този подход е правилен и прозрачен.

Както вече заявих, възражението което г-жа Трайкова направи пред Икономическа комисия ще бъде разгледано и ще се съобразим със тези от забележките, които са основателни.

Наша отговорност е да регулираме по качествен начин всяко свободно петно в Благоевград, съобразявайки се, разбира се, и с частния интерес. Смятам, че това е правилният и прозрачен начин за обсъждане на намеренията.

Предложението на кмета Байкушев е обсъдено от Комисията по икономика и  Комисията по бюджет и финанси и е внесено с положителни становища с подкрепата на мнозинството и само 1 въздържал се за дискусия и решение на предстоящата сесия на ОбС- Благоевград.

След като предложението за допускане на изработване на ПУП бъде одобрено от ОбС, експерти ще изработят няколко варианта, които ще се обсъдят отново със собствениците. Целта е да се избегне обжалване, за да не се удължава и усложнява процедурата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//