Москва обвини 92 украински военни в престъпления срещу човечеството

Снимка: Infomreja.bg

Започнати са над 1300 криминални разследвания

Москва повдигна обвинения на 92 членове на украинските въоръжени сили в престъпления срещу човечеството. Това заяви ръководителят на руския следствен комитет, информира БиБиСИ (BBC).

Александър Бастрикин каза пред правителствения новинарски сайт "Российская газета", че са започнати над 1300 криминални разследвания. Той също така предложи международен трибунал, подкрепен от държави, включително Боливия, Иран и Сирия.

По думите му около 96 души, включително 51 командващи на въоръжените сили, се издирват.

Украинците са участвали в "престъпления срещу мира и сигурността на човечеството", каза той пред вестника.

Бастрикин обвини Запада в открито спонсориране на "украинския национализъм", така че подкрепеният от ООН процес "е изключително съмнителен".

Москва многократно е правила неверните твърдения, че Украйна е превзета от неонацисти, като оправдание за това, което нарича "специална военна операция".

Бастрикин вместо това предложи да се създаде международен трибунал с участието на страни, които имат "независима позиция по украинския въпрос" - по-специално Сирия, Иран и Боливия.

Наред със стотици украински военни и политически цели, той каза, че се провеждат разследвания срещу служители на украинското министерство на здравеопазването, които той обвини, без да предостави доказателства, в разработването на оръжия за масово унищожение.Руси, каза той пред вестника.

През юни двама британци и един мароканец, които бяха заловени, докато се биеха за Украйна, бяха осъдени на смърт от руски прокси съд в Източна Украйна. Ейдън Аслин, Шон Пинер и Брахим Саудун са обвинени, че са наемници, но семействата на британците настояват, че те са дългогодишни членове на украинската армия.

През май се проведе първият процес за военни престъпления от началото на нахлуването в Украйна, където съд остави доживотен затвор за руски танков командир за убийството на цивилен.

Украйна също провежда собствени разследвания. Този месец тя заяви, че проучва повече от 21 000 военни престъпления и престъпления на агресия, за които се твърди, че са извършени от руските сили от началото на инвазията през февруари.

А Международният наказателен съд (МНС), който определи Украйна като "място на престъплението", изпрати там екип от следователи и криминалисти.

Кремъл отрича всички военни престъпления. Русия редовно обвинява Украйна, че обстрелва собствената си инфраструктура и убива собствените си цивилни - обвинения, които бяха широко отхвърлени от международните лидери. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK