Обвиниха мъж за незаконен добив на подземни богатства в защитена територия в Ръждак

Снимка: Infomreja.bg

При незаконния добив бил повреден мост на пътя Гоце Делчев – Петрич – Граница Северна Македония

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.К., привлечен към наказателна отговорност за незаконен добив на подземни богатства по смисъла на разпоредбите на Закона за подземните богатства, представляващи държавна собственост, извършен в защитена територия по смисъла на Закона за биологичното разнообразие; транспортиране и преработване на незаконно добити подземни богатства – по чл. 240а от НК.

Обвиняемият А.К. е осъждан. След изтърпяване на ефективно наказание „лишаване от свобода“ през 2015 г. той регистрирал фирма „К. и с.-2015“ ЕООД. Това било направено на името на сина му, който имал здравословни проблеми, а самият той бил назначен на трудов договор като шофьор на тежкотоварен автомобил.

Впоследствие дружеството закупило земеделски имот в местността „Бялата чешма“ в района на с. Ръждак, община Петрич, товарен автомобил и верижна земекопна машина. Разпореждането с фирмата се осъществявало от обвиняемия на основание пълномощно.

През 2017 г. А.К., в съучастие с неустановени в хода на разследването лица, без предоставена концесия съгласно закона, решили да добиват незаконно подземни богатства – строителни материали от коритото на река Струма в землището на с. Дрангово. То попада в защитена територия по смисъла на Закона за биологичното разнообразие – Защитена зона по директивата за птиците „Рупите“.

Една част от добитите по този начин подземни богатства се транспортирала за преработване в база, изградена от фирма „Б. 2012“ ООД. Другата част, ведно с обработените подземни богатства, се извозвала за съхранение в имот на управляваната от обвиняемия фирма в местността „Бялата чешма“ в района на с. Ръждак.

Наред с това А.К. и неговите съучастници отчуждили част от обработените подземни богатства. Те извършвали добива на строителни материали - баластра, които съобразно разпоредбата на закона са подземните богатства и са изключителна държавна собственост. Въпреки това те ги продавали, като не изготвяли необходимите фактури за продажба на инертните материали.

Действайки по този начин, обвиняемият А.К., чрез посредствено извършителство и с неустановено в хода на разследването лице, за периода 23.12.2017 г. до 10.10.2020 г. успял незаконно да добие 37 105,898 куб. м. строителни материали (баластра), представляващ държавна собственост от коритото на р. Струма, в землището на с. Дрангово. През същия период от тях били отчуждени 7 902,060 куб. м. подземни богатства - пясък и чакъл. Те били продадени на различни фирми от района на община Петрич.

Многократно били извършвани проверки от контролните органи и полицията, изготвяни констативни протоколи, съставяни актове. Обвиняемият не оказвал съдействие, проявявал арогантно отношение към проверяващите, препречвал пътя на полицейските служители.

По досъдебното производство са извършени множество експертизи - съдебно-техническа, съдебно-оценителна, съдебна строително-техническа, съдебно-счетоводна.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

В хода на разследването са събрани доказателства за извършени други престъпления – проявена безстопанственост по отношение на общинските имоти, повреждане на защитена територия и на мост над река Струма.

Пресевната база на фирма „Б. 2012“ ООД, ползвана от обвиняемия А.К. за преработване на незаконно добити подземни богатства, била изградена върху общински имоти в района на с. Дрангово. Ведно с имот в участъка от река Струма на територията на община Петрич те попадат в защитена територия по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Освен това въпросната фирма нямала сключени договори за ползването на тези имоти с Община Петрич, нито притежавала разрешително за добив на инертни материали.

За незаконно изградената пресевна база многократно бил сезиран кметът на Община Петрич. На място били изпращани служители от общинската администрация, които изготвяли констативни протоколи, но отношение не се взимало и базата не била премахната.

В резултат на незаконния добив на подземни богатства бил повреден мост, изграден на път Гоце Делчев – Петрич – Граница Северна Македония. Съоръжението се оказало подкопано, в резултат на което водите на реката удряли директно устоите на моста, износвало се речното дъно, фундаментите на стълбовете се оголвали и нямали контакт със земната основа.

Материалите, касаещи тези деяния, са отделени в нова преписка и са изпратени по компетентност в Окръжна прокуратура - Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK