Спад на вноса автомобили втора ръка от автокъщите в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Купуваме коли от 5 до 20 хил. лв.

Спад на вноса автомобили втора ръка в Дупница, отчита Вергил Кацов, председател на сдружението на автотърговците в града. По негови думи основната причина е времето, в което се изчаква за нов автомобил в Италия, което вече не е в рамките на 2-3 месеца, а около година. Това от своя страна забавя обращението на колите.

„Когато отидете да си купите автомобил, вие управлявате стария до момента до получаване на новия. В Италия, например, във връзка с екологията, на няколко транша вече отпускат средства за стари автомобили, които се спират от движение. Тоест закарват го в автоморга и след това получават една сума, която надхвърля с до 3 пъти стойността на автомобила на вторичния пазар, тоест за нас. Това се получава като отстъпка при закупуване на нов автомобил, отделно от това е затруднено и производството на нови коли“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Кацов.

Според председателя на сдружението на автотърговците в Дупница, с намаления внос се забелязва и ръст в търсенето. Другата тенденция, която отбелязва Кацов, е ръстът при цените на колите втора ръка.

„Става въпрос за такива, които могат да компенсират новите коли. Например партньори от Италия се интересуват от автомобили на една-две години, до 50 000 км. Хора, на които не им се чака нов автомобил цяла година, са склонни да си закупят такъв от тук на малко километри“, посочи още Вергил Кацов.

Той не скрива и факта, че пандемията се отразила негативно при автотърговците в града на барикадите. „Имам колеги, които вече разполагат с минимален капацитет на предлагане – около 30%, просто защото няма внос. Тук идва парадоксът, че търсене има, но няма какво да предложиш на хората“, обяснява още дупничанинът.  

От автокъщите в Дупница отчитат, че търсенето на вътрешния пазар в момента е съсредоточено предимно за среден клас автомобили. „Някои искат кола до 5 хил. лв. Други си търсят до 20 хил. лв., но масовото е някъде по средата. Всичко е въпрос на възможности“, коментира още Вергил Кацов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK