Връчват Националната награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“ в Кюстендил

Снимка: ХГ"Владимир Димитров - Майстора"

През 2021 г. носител на наградата е Иван Русев, който показва своя изложба в деня на обявяването на следващия лауреат

На 1 ноември 2022 г. от 12:00 ч. в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ ще се състои тържествена церемония по връчване на Националната награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“. Тя е учредена през 1978-а и е връчвана до 1989 година.

Наградата се присъжда на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година. През 2021 г. носител на наградата е Иван Русев, който показва своя изложба в деня на обявяването на следващия лауреат. Не е случаен изборът на датата 1 ноември, защото това е Денят на народните будители!

Едва ли има друг народ, който да чества два празника на духовността! Българският народ има празник на просвещението – 24 май и празник на просветителите си и това е Денят на будителите. Днес все по-осезателно се усеща нуждата от едно ново будителство, от една нова светла пробуда, за да пребъде усещането за памет. Тази мисия е отредена на творците, които неспирно подклаждат чувството за родова принадлежност в контекста на един глобален свят.

Новият лауреат на Националната награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“ е избран измежду петимата номинирани автори, както следва (по азбучен ред): Венцислав Занков, Ивайло Аврамов, Павлин Радевски, Снежана Симеонова, Стефан Лютаков.

Акад. Иван Лазаров (1889 – 1952) е виден български скулптор и художник, роден на 2 октомври 1889 г. в Карлово. Възпитаник на скулптора Жеко Спиридонов, Иван Лазаров специализира в Германия, след което се завръща в България. Той е преподавател по скулптура в Държавната художествена академия (1919 – 1952) и неин директор (1932 – 1935; 1937 – 1939; 1943 – 1945).

Основател и пръв директор на Института за изобразителни изкуства при Българската академия на науките (1948 – 1952). Сред най-емблематичните творби на акад. Иван Лазаров са „Те победиха“, „На нож“, „Очакващи жени“, „Еснафи“, „Плачещи жени“, „Берон“ (бронзов бюст в Борисовата градина – София), паметник на гроба на Димчо Дебелянов (в Копривщица). През 1968 г. къщата и ателието на акад. Иван Лазаров са превърнати в музей.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK