Гоцеделчевци почетоха паметта на своя патрон

Снимка: Infomreja.bg

Пред паметника на героя се състоя възпоменателно тържество

Върви през времето героят                   

към бъднините, все напред,                 

обича го и днес народът                        

и помни мъдрия завет!                 

Навършиха се 121 години от гибелта на Георги Николов Делчев, любимия на поколения българи Гоце Делчев, смелия революционер, отдаден изцяло на каузата за освобождение на останалото под турско робство население в областите Македония и Одринска Тракия.

На 4 май 1903 година Гоце Делчев загива край село Баница, Серско. Малката му дружина е заобиколена от 1 000 души турска войска. Войводата не иска да изчака падането на нощта, бърза да изведе хората си от селото, за да не му навреди. Така загива само на 31 години.

Днес пред паметника на героя в града, носещ неговото име, дойдоха народни представители, ръководители на общината начело с градоначалника Владимир Москов, общински съветници, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, представители на партии и обществени организации, на училища и институции, граждани. Те поднесоха цветя пред паметника на героя.

Възпоменателното тържество стана повод да бъде представена пред гражданството песента „Спомени за Гоце“ в изпълнение на Вокална група „Неврокоп“ към местното читалище „Просвета – 1865“. Ръководителят на вокалната група Петър Карамфилов е и автор на музиката към песента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//