Министър Минеков очаква план за за консервация и реставрация на остров "Св. св. Кирик и Юлита"

Снимки: БТА

Остров „Св. Св. Кирик и Юлита” е обявен за паметник на културата през 1965 г.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен Славов посетиха остров „Свети свети Кирик и Юлита“ край Созопол. Те обсъдиха състоянието и бъдещето на острова заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев и археолози.

Министерството на културата търси финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на о. „Св. Св. Кирик и Юлита”, но министър Минеков очаква първо план за консервация и реставрация, след което да бъде изготвен и план за управление на обекта.

Остров „Св. Св. Кирик и Юлита” е обявен за паметник на културата през 1965 г. Той е включен в границите на резерват „Созопол“, а от 2009 г. на територията му се извършват разкопки под ръководството на Кръстина Панайотова.  

„Св. св. Кирик и Юлита“ е свързан със сушата чрез вълнолом, а територията му е близо 83 декара. Смята се, че на острова се е помещавал най-древният град по българските земи. Според учени ролята на мястото е било Акропол на древния град-държава Аполония Понтика. На острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно е построен и манастирът „Св. св. Кирик и Юлита“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK