Отпуснаха пари за даровити деца, модернизация на школата и море за учениците

Снимка: Infomreja.bg

278 000 лева отиват при даровити деца

Министерският съвет одобри 278 235 лева за стипендии по Програмата за мерките за закрила на деца е изявени дарби от общински, държавни и частни училища.

Програмата осигурява финансови стимули за ученици от VIII до XII клас, представили се успешно на национални и международни олимпиади, конкурси и състезания в областта на науката, изкуствата и спорта.

184 275 лева се предоставят на 42 общини в страната. С тях ще бъдат осигурени стипендии за 241 ученици от общински училища, както и за 13 ученици с изявени дарби от частни училища.

Стипендии ще получат и 94 ученици от държавни училища, за което по бюджета на Министерството на образованието и науката са прехвърлени 92 340 лева. Одобрен е и трансфер в размер на 1620 лева за Техническия университет в София, в чиято структура са Технологичното училище „Електронни системи“ в столицата и Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, които имат общо трима стипендианти.

Още 10 млн. лв. ще бъдат вложени в модернизация на професионални училища в страната. Одобрените от кабинета средства са за ремонти на учебни корпуси, спортни площадки, работилници, общежития, физкултурни салони, училищни дворове и изграждане на санитарни помещения за ученици и учители с увреждания.

Допълнителното финансиране е необходимо, за да бъдат завършени дейностите по подобряване на техническата база на държавните професионални гимназии, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Договорените средства по оперативната програма за модернизация на 105 училища са 111 816 000 лв.

Изпълнението на проектите започна още през 2017 г. До момента е изцяло обновена материалната база на 31 професионални гимназии. Допълнително отпуснатите средства ще позволят да продължат дейностите по модернизацията в останалите държавни професионални гимназии, включени в програмата.

Правителството одобри 2 592 550 лева за финансиране както на реализирани, така и на предстоящи почивки на ученици по Националната програма „Отново заедно“.

Със средствата се обезпечават пътуванията на 4012 ученици от I клас до XI клас и 404 учители или други ръководители от 87 общински училища.

233 000 лв. се отпускат за финансиране на 9 държавни училища за пътуване на 420 ученици и 46 ръководители.

За участниците в пътуванията е осигурено финансиране от централния бюджет за шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. на участник, който включва: настаняване - 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Това е първото финансиране по програмата през настоящата учебна година. С предишни решения бяха одобрени общо 12 230 950 лева.

На училищата с одобрено финансиране през 2021 г. се предоставят средства след представяне на сключения договор с туроператор. Част от средствата са за пътувания, които не се осъществиха заради пандемията през тази учебна година.

Целта на програмата е създаване на условия за социализация и общуване на ученици и педагогически специалисти извън училищната и семейната среда за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение и пандемията от COVID-19. Очаква се програмата да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира физическата им активност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK