Каква е историята на банята?

Снимка: baniashop.bg

Как изглежда банята на 21-ви век

Замисляли ли сте се, защо когато отидем на гости в приятел, който току-що си е направил новия апартамент, винаги първоначалната обиколка не пропуска банята? Какво е толкова интересно в тези бани, че толкова много се хвалим с тях и са винаги повод за сравнения и разговори. Истината е, че поради историческото развитие на банята и нуждата от хигиена, това помещение е било считано за луксозно и ако човек е имал баня в къщата си, то той е бил считан за големец и богаташ. Вероятно, на подсъзнателно ниво тази идея за банята, като показател за статус, се е съхранила и често баните са местата, където хората са готови да инвестират най-много. Но нека се впуснем в едно пътешествие из времето, за да се опитаме да разберем – какво е толкова специално в банята?

Банята през Античността

Едно време нашите предци не са разполагали с луксозни и уютни бани в домовете си. Те са разчитали на общи бани, където посещението се е приемало като едно светско начинание, показващо статус. Римляните, господарите на цивилизацията, изградили грандиозните си бани с мрамор по стените и пълни с пара стаи из цялата си империя. Тези места се превърнали от просто баня, в локации, където хората обменяли идеи и истории, а сенаторите обсъждали политическата обстановка. Така банята вече била място на социума, а не просто сграда за хигиена. 

Банята през Средновековието

Пренасяме се напред в бъдещето стигайки до Средновековието - епоха изпълнена с рицари и легенди за епичните им сблъсъци. Сякаш забравили за своите предци, хората на Средновековието не усетили нуждата да подобряват начините за поддържане на хигиена. Уединението било мит, а идеята за вътрешна водопроводна инсталация била еквивалентна на идеята да яздиш еднорог. До голяма степен хората облекчавали нуждите си в някой тъмен ъгъл или ако били по-заможни в пристройка към вече съществуващия имот. За миризми е излишно да говорим, нека не разваляме рицарските истории. 

Баните през 1,500-1,800 година

Ах, Ренесанс! Времена на просветление, изкуство и една идея по-добри условия в банята. Разбира се, това се отнасяло предимно за богатите. Те се гордеели със своите дървени вани, пълни с топла вода, загрявана от открит огън. Заможните представители на обществото имали възможността да се отпуснат в топлата вана, съзерцавайки мистериите на живота, докато прислугата им ги обливала с вода с аромат на рози. За обикновените хора обаче банята продължавала предимно да бъде сред природата, а измиването било пряко свързано с някоя река или поток. 

Банята през 20-и и 21-ви век

20-и век – век на иновации, прогрес и създаването на първото казанче за тоалетна от марката, запазила се и до днес – Geberit. Вътрешната водопроводна инсталация се превърнала в нещо обичайно, а банята еволюирала от социално място в лично убежище. Ваните, сега вече с месингов блясък и крачета, станали по-достъпни и привличали хората да се отпуснат и да релаксират след дълъг и изморителен ден. Дори леко иронично, комфортът взел превес във век изпълнен с несигурности и множество размирици. 

Банята на 21-ви век

И ето ни и днес. Вече всеки дом има баня, елегантна, ефективна, та дори и екологична. Интелигентните тоалетни и бидета за баня анализират начините, по които ги използваме, безконтактните кранчета разпределят вода само след едно размахване на ръка пред сензора, а душовете и ваните са оборудвани с LED светлини и дори тонколони – за по-добро изживяване и комфорт. Да не забравяме и бидето - първоначално европейска странност, сега набира популярност в цял свят.  Баните вече не са толкова трудни за поддръжка и ако нещо се счупи – това не е кой знае какъв проблем. Стига да сме наясно какво искаме и какви са параметрите на мебелите в помещението, лесно можем да намерим резервни части за баня.

До голяма степен пътят на развитие на банята припокрива този на почти всеки аспект в нашите животи – търсенето на улеснение, комфорт и надеждност. Така че следващия път, когато стъпите във вашата баня, спомнете си вековната история и развитие, през които сме минали, за да стигнем до тук. От общите помещения без уединение до крепост на хигиената и грижата за себе си. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK