Над 60 хиляди мигранти са загинали или изчезнали за десетилетие

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Повечето смъртни случаи са причинени от удавяне

Най-малко 63 285 души са загинали или изчезнали по миграционните маршрути по света между 2014 г. и 2023 г., като повечето смъртни случаи са причинени от удавяне, съобщи агенцията по миграцията на ООН във вторник, цитирана от Ройтерс.

Доклад, публикуван от Международната организация по миграция (МОМ) относно нейния проект за изчезнали мигранти, показва, че по-голямата част от смъртните случаи и изчезналите - 28 854 - са настъпили в Средиземно море, следвано от Африка и Азия.

Близо 60% от документираните смъртни случаи са свързани с удавяне, а повече от една трета от идентифицираните са от държави в конфликт, включително Афганистан, Мианмар, Сирия и Етиопия.

Данните на МОМ показват, че най-смъртоносната година за мигрантите през последното десетилетие е 2023 г., когато са регистрирани 8 541 смъртни случая, отчасти поради рязкото увеличение на смъртните случаи в Средиземно море.

"Увеличаването на смъртните случаи вероятно е свързано с увеличаването на пътуванията и, съответно, корабокрушенията край бреговете на Тунис", се казва в доклада и се добавя, че най-малко 729 души са загинали край бреговете на Тунис през 2023 г., в сравнение с 462 през 2022 г.

"През всички предишни години повечето смъртни случаи в Централно Средиземноморие са документирани край бреговете на Либия."

На фона на антиимиграционните партии, които стабилно набират влияние в Европа от години, правителствата се опитаха да ограничат миграционните потоци към своите страни, като обещаха средства за страни от Средиземно море като Тунис и Египет.

По-рано този месец ЕС обеща финансов пакет от 7,4 милиарда евро за Египет, който италианският премиер Джорджия Мелони определи като "най-добрия начин за справяне с миграционните потоци".

Правителствата на няколко европейски държави, включително Италия, Унгария и Великобритания, превърнаха ограничаването на имиграцията в основен приоритет, докато на други места крайнодесни партии като Националното обединение във Франция, водено от Марин Льо Пен, придобиха популярност.

Религиозните лидери са сред онези, които призовават за по-голямо състрадание към мигрантите. Папа Франциск призова за общоевропейски отговор на миграцията, за да спре Средиземно море да бъде "море на смъртта".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK