Цената на тока скача само с около 2%, успокоява КЕВР

Иван Иванов Снимка: БГНЕС

Иван Иванов увери, че КЕВР винаги отчита обществения интерес

Увеличението на цената на електроенергията от 1 юли ще бъде около 2% и гражданите не бива да се притесняват. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов на брифинг, който цели именно да спре спекулациите по темата.

Иванов подчерта, че по никакъв начин не иска спекулациите да доминират в медиите, а гражданите да изпитват тревога и притеснения от бъдещето решение на КЕВР.

Иванов обясни, че все още не може да се каже точният процент на увеличение, тъй като проверките на заявленията все още не са приключили и експертите в КЕВР правят изчисления.

Във всеки случай увеличението от 2% ще е най-малко от последните години - за сравнение, 2023 г. това се е случило с 4.7%, а през 22 - 4.3%.

От АЕЦ Козлодуй са оттеглили искането си за по-високата цена, която предизвика обществено, а и политическо напрежение, и са внесли повторно, но ново заявление за следващия регулаторен период, като има почти пълно съвпадение с миналогодишната поискана цена: 69.77 стотинки, а сега 69.14 стотинки.

Затова и Иван Иванов не вижда никакво основание КЕВР да се произнася с решение за цена, различна от миналата при такава пренебрежимо малка разлика.

С изявлението си Иван Иванов счита темата за цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" за изчерпана.

Иванов увери и че КЕВР винаги в своите решения отчита обществения интерес, който е ръководен за регулатора.

Припомняме, че във връзка с очакванията за драстично повишение на цената на тока на извънредно заседание на парламента за увеличението на пенсиите от БСП неуспешно се опитаха да инициират изслушване на Иван Иванов. Впоследствие от ПП-ДБ обявиха, че събират подписи за изслушване в Народното събрание другата седмица на енерния министър в служебния кабинет Владимир Малинов. ГЕРБ-СДС и ДПС ги изпревариха и внесоха подкрепено с нужните подписи искане извънредното заседание за тока да е още същата вечер и на него да бъдат изсушани зам.-министърът на енергетиката и председателят на КЕВР. То обаче не се състоя след три неуспешни опита да бъде събран кворум.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//