Стойчо Кацаров: Никой не иска "АстраЗенека" заради Бойко Борисов

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов ползваше ваксинационните екипи в предизборната си кампания

Причината никой да не иска да се ваксинира с ваксината на "АстраЗенека", е личната намеса на вашия патрон Бойко Борисов. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров от трибуната на Народното събрание по повод дарението на ваксините на Кралство Бутан.

Извънредното заседание на парламента, свикано за да се актуализират бюджетите на НЗОК и ДОО, касаещи здравната криза и актуализацията на пенсиите, премина към взаимни обвинения между ГЕРБ и служебния министър Кацаров за това кой е виновен за ниската ваксинация и за това, че има ваксини с изтичащ срок на годност, които сега даряваме.

900 000 ваксинации са направени за 5 месеца от правителството на ГЕРБ. 1 300 000 ваксинации да направени от служебното правителство за 3 месеца. Ние се опитваме да поправим нанесените от вас щети, но нанесените щети върху съзнанието на хората са непоправими, обърна се Кацаров към депутатите от ГЕРБ.

Вашият патрон Бойко Борисов ползваше ваксинационните екипи в предизборната си кампания. Вие организирано ваксинирахте футболни клубове, а възрастните хора бяха оставени в четвъртия план, ядоса се Стойчо Кацаров.

В критиките се включиха депутатите Александър Ненков и Даниела Дариткова, която посочи, че ваксинационната кампания е провал.

ГЕРБ ще се въздържат по ратификацията за даренията на ваксините на Кралство Бутан. НС не може да се използва като гумен печат в рутинна процедура, а би било редно, ако имате претенции да се възстанови парламентаризмът в България, да може да се зачита като фактор, който предварително дава съгласие, каза още Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова е възмутена от изказването на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Ако сте прав, то излиза, че господин Борисов освен, че взима решения, касаещи ваксинационния процес в България, той е взел и решения, касаещи ваксинационния процес в още редица европейски държави, коментира Атанасова.

Според Атанасов тези толкова нелепи твърдения на Кацаров са с една единствена цел - да търси индулгенция, че над 100 дни служебното правителство не може да се справи нито с ваксинационния процес, нито да убеди хората, че е важно да се ваксинират, а и не се предлагат мерки за бизнеса.

Тома Биков определи служебното правителство като правителство на скатавките.

Стойчо Кацаров не остана длъжен на отправените критики към него. Законът го позволява, Конституцията го позволява по договор, ратифициран от Народното събрание. Всичко, което се опитваме да направим, е да поправим щетите, нанесени на здравната система от 10-годишното ви управление, отговори Кацаров от трибуната на НС.

В крайна сметка Народното събрание ратифицира дарението на 172 500 ваксини на Кралство Бутан. 103 депутати гласуваха "за", 36 "въздържали се" от ГЕРБ.

Народните представители приеха Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от "АстраЗенека", между Република България, Кралство Бутан и фирмата производител и проект на Двустранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от "АстраЗенека", между Република България и Кралство Бутан, като основа за водене на преговори.

В горепосочените споразумения е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от получателя - Кралство Бутан. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK