Днес е Разпети петък

Снимка: БГНЕС

Християните символично се покланят пред гроба Господен

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. 

Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба. 

Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят пред гроба Господен. 

Вярващите ритуално се провират под църковната маса, която символизира гроба на Спасителя. 

Вечерта около 19 часа се отслужва "Опело Христово", което изобразява полагането на тялото на Исус в гроба.

Веднага след Тайната вечеря, в нощните часове, Юда Искариотски предава Исус Христос на първосвещеника. Исус е арестуван и заведен при първосвещениците Анна и Каяфа. Там той е съден, удрян, унизяван.

След това е заведен на съд при Пилат Понтийски, който искал да пусне на свобода Исус Христос и да не го убива, но се съобразил с настроената от първосвещениците тълпа, която казва "Разпни го". Пилат символично измива ръцете си от греха и нарежда Христос да бъде разпнат, оттегля се в своите покои, а Исус остава в ръцете на римските войници.

Страданията на Спасителя продължават, като войниците му се присмиват, намятат го с багреница и му слагат трънен венец. Бичуват го и го карат да носи тежкият кръст, положен на раменете му по пътя за хълма Голгота.

Христос е разпънат по обяд, в шестия час през деня. Престоява на кръста в мъки за целия свят, за цялото човечество няколко часа. 

"Разпъването на кръст е най-тежкото наказание в Римската империя, тъй като носи непоносими страдания на осъдения", обяснява Десислава Панайотова от Културно-просветния отдел на Светия Синод"€.

Около 3 ч. следобед Христос възкликва към Отца си – "В твоите ръце предавам духа си" и умира като човек.

"Това е денят на нашето изкупление, тъй като невинният агнец бе пожертван и се пожертва за цялото човечество, за да имаме живот и да го имаме в изобилие", поясни Панайотова.

Поради това Разпети петък е ден на пълен траур и най-строг пост. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//