Израел отваря ГКПП с Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тел Авив временно ще отвори и пристанище Ашдод за доставки на помощи

Израелският кабинет по сигурността одобри отварянето на граничния пункт Ерец в северната част на ивицата Газа за първи път от 7 октомври, съобщи The Times of Israel.

Този ход бе предприет след удара на Израелските сили за отбрана (IDF) по конвоя на Световната централна кухня (WCK), в резултат на който загинаха седем хуманитарни работници.

Тел Авив също така временно ще отвори пристанище Ашдод за доставки на помощи, в опит да подобри хуманитарната ситуация в Газа, според кабинета на министър-председателя. Освен това Израел ще увеличи количеството на помощта, идваща от Йордания през граничния пункт Керем Шалом.

"Увеличаването на помощта ще предотврати хуманитарна криза и е от решаващо значение за осигуряването на продължаването на бойните действия и постигането на целите на войната", заявиха от кабинета на министър-председателя.

Хуманитарните агенции посочват, че само около 1/5 от необходимите доставки влизат в Газа, тъй като Израел продължава с въздушната и наземната офанзива, започнала след атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Те твърдят, че доставките по въздух или море директно до плажовете на Газа не могат да заместят по-големия брой доставки, осигурявани по суша през Израел или Египет.

Разпределението на помощта в Газа е сложно, особено на север. Миналия месец здравните власти в Газа съобщиха, че израелските войски са убили над 100 души, опитващи се да вземат помощ от конвой.

Израелските военни оспориха тази информация, като заявиха, че хората, които са се втурнали към конвоя, са били стъпкани до смърт от тълпата или камионите с помощ.

Израел забрани на Агенцията на ООН за палестинските бежанци да извършва доставки на помощи на север и я обвинява в съучастие с "Хамас".

Миналата седмица Хуманитарната служба на ООН призова Израел отмени очевидната забрана за хуманитарна помощ за Северна Газа от Агенцията на ООН за палестинските бежанци, изтъквайки, че хората там са изправени пред "жестока смърт в резултат на глад".

Друг тежък инцидент стана на 2 април - тогава седем хуманитарни работници от Световната централна кухня бяха убити от израелски въздушен удар. Основателят на организацията Хосе Андрес обвини Израел, че се прицелва в работвиците му умишлено "систематично, кола по кола" - твърдение, което бе отхвърлено от Тел Авив. Случаят обаче беше остро разкритикуван от Запада. Полша поиска обяснение на инцидента, а в сряда ООН спря движението през нощта в Газа за най-малко 48 часа, за да оцени проблемите със сигурността след убийството на хуманитарните работници. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK