Училището в Абланица започва работа по нов проект

Снимка: Infomreja.bg

Негов партньор е Шесто СУ - Перник

През годините СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Абланица натрупа сериозен опит в работата по проекти. През месец септември тази година то стартира работа по поредния проект – „Различието – нашето богатство“. Той ще се осъществи с финансовата подкрепа на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Училището в Абланица е водеща организация. Неин партньор е Шесто средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, град Перник.

Основната цел на проекта е реализиране на форми на взаимодействие между деца и ученици от различен етнически произход за придобиване на социокултурна компетентност и осигуряване на процес на ефективна социализация между двете училища, обединяване на усилията в утвърждаване на еднакви образователни стандарти. Чрез мобилност на ученици, учители, родители  и доброволци трябва да се осъществи обмен на информация и добри практики при провеждане на извънкласни и извънучилищни дейности в мултикултурна среда на една съвременна образователна система.

Специфична цел, която трябва да бъде постигната, е формиране на социални умения за успешна личностна и житейска реализация.

Методите, чрез които ще се постигне всичко това, са: презентиране на проведените дейности, родителски срещи, спортни състезания между смесени отбори, представяне на електронни ресурси, провеждане на представителни изяви чрез видеоконферентни връзки – всеки месец по групи и три общи.

В проекта ще участват 12 групи /всяка по 10 ученици и един ръководител/ - по 6 групи от СУ „Св. П. Хилендарски“ и от партньорската организация. Заложени са по 90 часа за извънкласни дейности на всяка група по тематичен план и график за провеждане. И в двете училища ще има музикална група, театрална група, спортна група, група за приготвяне и  представяне  на традиционна кухня, група по изобразително изкуство.

Времетраенето на проекта е 11 месеца – до месец юли 2024 година включително. Представителните прояви ще бъдат през месеците май и юли 2024 година.

Дейността на двете училища ще бъде насочена към формиране на чувство на толерантност и единност в различието. Очакванията са учениците да преодолеят негативни стереотипи и дискриминационни нагласи, да развиват интереси, таланти, социални умения.

Групите по извънкласни дейности – гражданско образование, ще бъдат две, всяка от по 10 ученици и един ръководител – клуб „История на родното място“ и клуб „Общувам в различието“. Определените часове са също по 90 за всяка група.

Ще се използват методи като работни срещи между учениците от етнически произход и учениците от мнозинството, консултации с ръководители на групи и родители, беседи при разрешаване на проблеми, свързани с усвояване на знания и компетентности за откриване и култивиране на собственото Аз, изработване и задаване модели на поведение с цел подражание, отстояване на позиции чрез аргументиране на мнения. Тези методи и прийоми ще се реализират реално и онлайн в по-голямата част от проектните дейност.

Очакваните резултати се свързват със създаване на чувство за идентичност, национално самосъзнание и толерантно отношение към индивидуалните и културните различия, пълноценна интеграция и социализация на учениците от етническите малцинства, промяна мисленето на учениците, подобряване социалния статус на живот и в бъдеще, усвояване и използване практически на определен модел на поведение в обществото, работа в екип, единност в общите цели, целеустременост и мотивираност за постигане на цели в живота, формиране на достойнство и чувство за принадлежност към нацията, зачитане на национални символи и атрибути, чувство за принадлежност към по-добър обединен свят.

Задачите са отговорни, целите – амбициозни, но двата колектива са изпълнени с решимост да ги изпълнят!

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK