Поетът Любен Радойков представи своя нова книга в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Тя съдържа сатира, лирика, епиграми

„Хармоничен свят с любов и доброта е изконната ми мечта.“ Това е веруюто на гоцеделчевския поет Любен Радойков. Не случайно то намира място точно под посвещението в новата му книга „Един неудобен поет. Избрани басни и сатира“.

Познал отрано какво е неволя и несправедливост, Радойков решава с перо в ръка да воюва срещу злото в живота. Така се ражда неговата сатира, а авторът си спечелва име на поет бунтар. С будната си съвест и гражданска смелост той откликва на политическите, социалните и нравствените язви на времето. Не се бои да назовава нещата със собствените им имена, да бъде глашатай на правдата. Езикът му е остър, понякога груб, но винаги искрен.

Сатирикът Радойков естествено се изявява и като баснописец. Героите, както е обичайно за този жанр, са от света на животните - лисица, мечка, вълк, петел, магаре…, а зад тях – хитри измамници, кожодери и ред други олицетворения на безчестие, подлост, келепир, както би казал Бай Ганьо.

Книгата съдържа и оригинални епиграми, афоризми, сентенции.

Запознат със сатиричните творби на Радойков, читателят остава изненадан, когато в следващия раздел на книгата попада на чисто лирически творби, от които бликат нежни чувства, интимни вълнения. Нежност и красота отличават и творбите, посветени на природата.

Тематичното и жанровото разнообразие на книгата подчертаха "колеги по перо" на поета, самодейци и негови приятели, дошли на първото представяне на сборника. По време на литературната вечер някои от творбите прозвучаха в изпълнение на автора, други - на .участниците в обсъждането.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK