Директорът на 74 СУ-София, Лидия Лазарова: Честит патронен празник!

Снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 152 г. от рождението на Гоце Делчев

Уважаеми българи, уважаеми столичани, скъпи колеги и ученици,

На днешната дата - 23.1.1872 г., в гр. Кукуш, когато България е била под османско робство, се ражда един изключителен български герой ревоюционер - Георги Николов Делчев. Неговото име ярко свети в пантеона на българската история.

В този ден ние трябва дълбоко да се поклоним пред паметта му, като пред един от най-значимите наши революционери - идеолог и водач на ВМОРО. Гоце Делчев е един от най-забележителните борци, който по примера на Левски организира тайни революционни комитети в Разложко, Неврокопско, Горноджумайско и на други места.

Като истински Апостол, с безспорен авторитет, кристално чист човек, непримирим борец за свобода, той е признат за един от най-големите ни национални герои.

Днес се навършват 152 г. от рождението му.  Този обаятелен и всеотдаен български революционер, който отдаде живота си в името на свободата на поробените българите в Македония само на 33 г., се нарежда на едно от първите места в името на свободата.

Неговият завет беше „Свобода или смърт”. Въстанието, което той организира, не се отлага дори и след смъртта му и се превръща в един от най-големите рубежи в историята ни. Със своите качества и послания Гоце Делчев е един от най-достойните примери в нашия живот, затова нашето училище носи с гордост неговото име.

Гоце Делчев ни учи на постоянство, на родолюбие, на патриотизъм и отдаденост в просветната ни дейност съвместно с нашите ученици, които носят заслужени награди от конкурси, състезания и фестивали и прославят Родината ни.

В негова чест, пред паметниците и паметните му плочи, нека поднесем цветя и си пожелаем здраве, устрем, силен дух, борбеност, всеотдайност и мъдрост, каквито той ни завеща!

Честит патронен празник!

 

Лидия Лазарова

Директор на 74 СУ „Гоце Делчев“ - гр. София

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK