Хиляди унгарци протестираха срещу премиера Орбан

Виктор Орбан, премиер на Унгария Снимка: ЕРА/БГНЕС

Обвиняват членове на правителството в корупция

Хиляди унгарци снощи протестираха в Будапеща срещу правителството на десния популистки премиер Виктор Орбан, предаде ДПА.

Протестът бе предизвикан от обвинения във вземане на подкупи и корупция, отправени срещу членове на правителството.

Демонстрацията беше организирана от Петер Мадяр – бившият съпруг на бившата министърка на правосъдието Юдит Варга. Мадяр нарича Орбан "ръководител на мафиотската държава".

Неотдавна Мадяр публикува тайно записан личен разговор с бившата си съпруга, за който се твърди, че доказва, че правителството на Орбан се е опитало да прикрие връзките със случай на корупционни действия на началника на канцеларията на Орбан Антал Роган.

Главният прокурор на страната разследва случая от 2021 г. Твърди се, че секретар от министерството на правосъдието, ръководено по това време от Варга, е приел големи подкупи.

Варга е смятана за близък политически съюзник на Орбан, отбелязва ДПА. Тя беше министърка на правосъдието до юни 2023 г., когато подаде оставка, за да застане начело на листата на партията си за предстоящите европейски избори. Варга подаде оставка и от този пост в началото на тази година след свързан с педофилия скандал.

Варга обвинява бившия си съпруг, че умишлено е провокирал нейните компрометиращи изявления. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK