За паметта българска с песен

Снимки: Ирина Йовчева

Две институции, два хора, един дух – българският дух

За паметта българска с песен бе събитие на 02 юни, 2024 г., организирано от Църковното настоятелство при Храм „Света Петка“ в с. Шипочано и НЧ „Пробуждане-2022“ с. Шипочано. Бяха отбелязани 3 годишнини: 148 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България; 26 години от първата копка на Храм „Света Петка“ в с. Шипочано и 2 години от „пробуждане“ на идеята за създаване на ново читалище в китното село Шипочано, което носи и името „Пробуждане“.

Партньори на организаторите по проект „За песен час“ 2024 г. и гости на събитието бяха Камерен хор „Средец“ гр. София и Детски хор „Бодра смяна“ при Двореца на децата в гр. София. Пълен автобус с хористи бе радостно посрещнат на селския мегдан и с „бодра“ стъпка млади и по-възрастни изпълнители и други гости се отправиха към гората над селото, където се намира и храма. Там бяха посрещнати от организаторите под звуците на български народни песни.

Тържественото честване пред Храма бе открито от председателя на читалището, Ирина Йовчева, след което Елиана Захариева, диригент на Камерен хор „Средец“, Александър Кочков, диригент на детски хор „Бодра смяна“, представиха програмата на концерта и двата хора.

Елиана Захариева започна с думите, че „Песента е най-хубавият дар, дадена от Бога на човека“, а младите бодросменци запяха „За песен час, той радост е за нас …“

Бяха изпълнени познати песни от български и чуждестранни композитори: Б. Тричков, П. Пипков, Ем. Манолов, Д. ВойниковВ, Йосиф Чещмеджиев, Д. Христов, Л. Пипков, Св. Обретенов, Ф. Кутев, Ат. Бадев, В. Главача, Ал. Клъсте

Декорът за тържеството бе специално направен. Плакати с името на проекта висяха под навеса в двора на храма. Три национални флага бяха закачени в знак на почит към загиналите, а под тях гостите можеха да прочетат цитати от поета и революционер Христо Ботев: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира …“. „Избрах да изпиша и думите на Ботев „тежко, брате се живее между глупци неразбрани“, защото ги намирам за много актуални и днес.“ Сподели Ирина Йовчева.

Известното стихотворение на поета, „Майце си“ бе изписано в съкратен вид и украсено с български символи – националният флаг и черешите, с които районът на Кюстендил се гордее. Символично и в знак на почит бяха поднесени цветя под самото стихотворение.

Както обяви диригентът, А. Кочков, Хр. Ботев е един от будителите ни и от хор бодра смяна бе изпълнен „Химн на народните будители“ по музика на Добри Христов. А публиката припяваше на песните „ Хубава си, татковини“ по текст на Ем. Манолов“ и „Химн на Кирил и Методий“ по музика на П. Пипков.

Специални подаръци получиха двамата диригенти. Букет градински рози бе подарен от Ирина Йовчева на Елиана Захариева, набран от градината на Гергана Гъргарова – член на Настоятелството на читалището. Специално направена празнична пита, изписана с името на проекта „За песен час“ бе поднесена на г-н Кочков от г-жа Йовчева.

Майстор на този „шедьовър на тестеното изкуство“, както го нарече Йовчева, е Снежана Роглева, която приготвя празничните пити за всяко събитие на читалището. А всяка от дамите в Камерен хор „Средец“ получи по един стрък благоухание, бял лилиум от градината на Владка Йовчева – църковен настоятел на храма, майка и основен поддръжник на инициативите на читалището. А Алтънка Боянова, майка на порасналата бивша хористка от „Бодра смяна“ Виолета Боянова, сподели спомени от хубавите момента на изявите на детския хор в чужбина с участието на нейната дъщеря - Виолета Боянова-Петрова, вече майка на 2 деца.

Много сладки и солени изкушения бяха направени за празника – питки, сладки, кексови и баници от сръчните ръце на членовете на „Дамски клуб“ към читалището. Г-жа Диана Попова е майстор на сладкишите. Питка за празника бе изпратена и от съседното село, Дворище, специално направена от майстор Софика Шипарова. А за баницата, която задължително по стар обичай присъства на всяка българска трапеза и подготвена от Владка Йовчева бе осигурен айрян Българската фирма „Лактима“  под търговската марка „Балкан“. „Благодаря на партньорите ни, които спонсорират с млечни продукти втора наше голямо събитие“, каза г-жа Ирина Йовчева.

Кошница с череши сорт Белвица бяха поднесени също като подарък към хористите. Г-жа Йовчева като председател на читалището презентира идеята за този подарък с думите“ Ние съхраняваме не само българския дух и традиции, но и историята за нашия корен и регион. А нашия регион е известен с черешовите градини. Запазен е старият сорт Белвица, който е с тънка ципа на плода и много сладък на вкус. От него се прави сладко.“ Тя покани гостите следваща година на гости на сладко.

Първото хоро бе поведено от проф.д.и.н. Антоанета Кирова – хорист и дългогодишен колега на д-р Йовчева. А специален танцов подарък към гостите от София бе направен със „селското хоро“, което много популярно за региона и водено от създателя на детската танцова школа към читалището в с. Шипочано, „Делимче.

Децата от танцовата школа бяха възпрепятствани да вземат участие в тържеството на 2 юни, но младите хористи, бодросменци достойно ги заместиха като показаха, че не само могат добре да пеят, но и да танцуват.

Заредени с много енергия, всички участници в това събитие се разделиха с пожелание да се срещнат отново и с българска музика. Двата гостуващи хора изнесоха и втори концерт същия ден следобед в с. Катрище, с което НЧ „Пробуждане-2022“ е партньор от есента на 2023г. Там хористите имаха удоволствието да пеят в пълна зала на местното читалище с невероятна акустика и обзавеждане.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Автор: Ирина Йовчева

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//